VÍDEO DIRECTE

Caos, enfrontaments i barricades al centre de BCN

El Tribunal Constitucional denega la llibertat a Sànchez i Cuixart

Després d'aquesta sentència, i esgotades totes les vies judicials de l'estat, Cuixart i Sànchez ja poden recórrer davant el Tribunal Europeu de Drets Humans a Estrasburg
El TC rebutja la posada en llibertat dels dos acusats, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez | Cedida

 

Els magistrats del Tribunal Constitucional han decidit, per unanimitat, rebutjar els recursos presentats per Jordi Cuixart i Jordi Sànchez contra la decisió de la magistrada de l'Audiència Nacional Carmen Lamela d'empresonar-los el passat 16 d'octubre de 2017, tot i que la causa posteriorment va anar al Suprem i el jutge instructor, Pablo Llarena, va decidir mantenir-los entre reixes. Per tant, rebutgen la posada en llibertat dels dos acusats de l’1-O.

 

En aquests recursos, Cuixart i Sànchez demanaven empara al TC perquè consideraven que la decisió de l'Audiència Nacional vulnerava drets fonamentals, entre ells el dret a la llibertat personal (article 17.1 de la Constitució). Després d'aquesta sentència, tots dos poden ja recórrer davant el Tribunal Europeu de Drets Humans un cop esgotades totes les vies judicials a l'Estat.

 

 

La defensa de Sànchez, exercida per Jordi Pina, considerava que la decisió de l'Audiència Nacional vulnerava drets com el del jutge ordinari predeterminat per la llei, el dret a un jutge imparcial, el dret a la defensa i el dret a la llibertat individual. Per la seva banda, la defensa de Cuixart, representat per Marina Roig, també al·legava vulneració de drets com el jutge ordinari predeterminat per la llei, el dret a defensa o a un jutge imparcial. Pel que fa a la llibertat individual, apuntava que no s'havia ponderat la vinculació dels fets amb la llibertat d'expressió i dels drets de reunió i manifestació. 

 

En la sentència, però, els jutges no entren a argumentar totes les suposades vulneracions de drets que al·lega la defensa. Concretament, en el cas del dret a un jutge predeterminat per la llei, els magistrats consideren que és una «queixa prematura» i no admeten aquesta part del recurs. 

 

Després d'aquesta sentència, els dos acusats ja poden recórrer al Tribunal Europeu de Drets Humans | Cedida

 

Les sentències obren la porta a Estrasnurg

Aquestes dues són les primeres sentències que dicta el Tribunal Constitucional sobre la presó preventiva que afecta els acusats del procés. Fins ara, el ple havia admès a tràmit tots els recursos que se li han presentat sobre aquesta qüestió però encara no havia entrat a valorar el fons de les peticions. Aquestes sentències suposen esgotar les vies judicials a l'Estat i obren la porta a les seves defenses per poder ja recórrer les presons provisionals al Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg. 

 

 

  

Tanmateix, alguns acusats ja han fet aquest pas tot i no tenir sentència del TC. És el cas de la defensa de l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, en considerar que el seu empresonament és «absolutament injustificat» i es tracta d'un «cas excepcional». La defensa ha demanat a Estrasburg que consideri que és un cas «urgent» i que, si així es considera, es podria admetre a tràmit en sis mesos. 

 

🔴 Ara pots rebre els avisos del tall de carreteres al teu correu. Fes clic aquí!

Comentaris