Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto d'una mà amb una maça en un judici.

El Tribunal Suprem torna a denegar la llibertat als presos independentistes

La decisió afecta Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Joaquim Forn, Jordi Turull, Josep Rull, Dolors Bassa, Raül Romeva, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart

Part dels presos en una imatge d'arxiu abans dels seus empresonament
Part dels presos en una imatge d'arxiu abans del seus empresonament | TarragonaDigital

 

El Tribunal Suprem ha tornat a denegar la llibertat als processats per rebel·lió.  En concret, la decisió afecta Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Joaquim Forn,  Dolors Bassa, Jordi Sànchez, Josep Rull, Raül Romeva, Jordi Turull i Jordi Cuixart.  A més, també s'ha rebutjat canviar la presó per qualsevol altre tipus de mesura preventiva.

Aquesta decisió ha estat presa al·legant que encara hi ha risc de fuga i destacant, a més, la proximitat de la data del judici. De la mateixa forma es considera que des que Pablo Llarena va acordar fer entrar a presó preventiva els polítics,  no hi ha hagut cap modificació en els seus casos, cosa que fa que la seva situació no hagi de canviar.

Esperança per la decisió d'alemanya amb l'extradició de Puigdemont

Els presos que es troben en presó preventiva havien presentat un nou recurs després de saber-se que la justícia alemanya va decidir no extradir l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, per rebel·lió, de fet, van assegurar que només ho farien pel delicte de malversació. 

Després d'aquesta decisió d'Alemanya, les defenses dels polítics van considerar que alguna cosa podria canviar amb l'opinió del país europeu però, finalment, l'alt tribunal ha denegat el seu alliberament.

Els empresonats no cessen en els seus esforços per sortir de la presó. Precisament també com a consequencia d'aquesta decisió de la justicia alemanya amb Puigdemont, ara els exconsellers  Joaquim Forn, Dolors Bassa, Josep Rull i Raül Romeva han decidit denunciar el seu empresonament  preventiu al grup de Treball de Detencions Arbitràries de les Nacions Unides. Segons el seu advocat, Ben Emmerson, «la decisió alemanya, que va conduir a la retirada de les euroordres, té implicacions pels presos polítics».

Segons ell, el fet que «el tribunal alemany digui que res del que van fer els polítics catalans de cap manera es pot considerar una incitació a la rebel·lió o la sedició» és positiu. També critica les decisions preses per la justícia espanyola els exconsellers afirmant que «els magistrats independents de veritat no actuen així, i especialment a nivell internacional». Ha afegit, a més, que  és «inevitable» que els presos acabin sortint en llibertat.