«Ara ve Nadal, matarem el gall i a la tia Pepa n’hi darem un tall», diu la cançó. El tall, però, que sigui saludable, racional i equilibrat, i que els àpats d’aquests dies no ens portin mal de caps ni, sobretot, mals de panxa. Dinars interminables, grans postres, alcohol i una alegria desfermada omplen d’una abundància inusitada les cases i les taules del país, mentre el nostre cos resisteix com pot, sovint fent grans esforços en nom de la rauxa, la festa i la tradició.
Els experts insisteixen, «Nadal no dura quinze dies», i els plats tradicionals, el caliu familiar i la transmissió generacional del costumari gastronòmic no han de ser pas enemics de la salut i els bons hàbits. La professora Alicia Aguilar, directora del màster universitari de Nutrició i Salut, i Anna Bach, directora del màster d’Alimentació Física i l’Esport de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), ens apropen deu consells per conservar una alimentació saludable i, sobretot, mantenir a ratlla la bàscula durant aquestes festes.
A TarragonaDigital els compartim amb vosaltres.
1. Ajustar racions. «Hi ha la tendència a cuinar en excés i a servir massa quantitat al plat, fet que porta a les persones a menjar més del que, fins i tot, ve de gust», explica Aguilar. Per tant, és important planificar i mesurar el menú segons el nombre de comensals.
2. Controlar els aperitius. És bona idea combinar les opcions més greixoses (com ara patés, formatges o embotits) amb altres aliments a la planxa o bullits, com cloïsses al vapor, amanides, gambes a la planxa, carpaccio de fruites, etc. Cal tenir en compte, però, que després ve el segon plat i les postres.
3. No oblidar el peix i els vegetals. Tot i que la carn és la reina dels plats de Nadal tradicionals (carn d’olla, pollastre amb prunes, canelons...), cal procurar incloure menús basats en peix o vegetals. «També és important moderar les altres ingestes dels dies de gran celebració o de l’endemà intentant compensar-les amb menús més lleugers en què la verdura i la fruita estiguin ben representades», destaca Bach.
4. No deixar-se àpats. «Saltar-se el menjar anterior intentant compensar el fort pot comportar que s’hi arribi amb més gana i és possible que es mengi més», explica Alicia Aguilar. «Cal intentar fraccionar la ingesta diària en cinc àpats per a no alterar el dejuni amb els menjars abundants. És bo tenir uns valors constants de glucosa: si no, el cos buscarà compensar-los en l’àpat següent», afegeix Anna Bach.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
5. Menjar a poc a poc i moderar les postres. «Una ració de torró té aproximadament 160 calories. Si se’n mengen quatre o cinc ja són entre 600 i 800 calories. S’han ingerit en deu minuts, però es tarda tres o quatre hores caminant a cremar-les», resumeixen. De tot això, cal ser-ne conscients, no passar-se i optar per porcions petites. També és una molt bona idea recórrer, de tant en tant, a les postres a base de fruita (sorbets, pinya tallada, carpaccio de fruites...).
6. Evitar sobretaules amb menjar al centre. «És més fàcil picar alguna cosa encara que ja s’estigui tip. Els jocs de taula, els balls o fer un karaoke poden ser una bona alternativa per a continuar en família i divertir-se», proposa Aguilar.
7. Tornar a la rutina com més aviat millor. Si ha sobrat menjar, una gran opció és congelar-lo i guardar-lo per a una pròxima ocasió especial.
8. Fer activitat física. «Si pot ser, cal assegurar 45 minuts d’activitat física intensa», recomana Anna Bach.
9. Alerta amb l’alcohol. «No es pot associar amb la salut, o sigui que la recomanació és evitar-lo o, en tot cas, no superar en tot el dia els vint grams, que equivaldrien a dues o tres copes de vi o cava entre el dinar i el sopar», puntualitza Aguilar. I sempre amb els àpats, mai en dejú.
10. Racionalitzar el consum. Nadal és el moment de menjar aquests aliments i, a no ser que hi hagi una raó específica per a no fer-ho, cal gaudir-los. «Però es poden alternar», suggereix Alicia Aguilar. Un dia, per exemple, es pot acabar un àpat lleuger amb postres nadalenques i, un altre, es pot tancar un dinar abundant amb una infusió digestiva. «I sobretot no s’han de convertir aquestes postres en el complement habitual de tots els àpats de desembre i gener», conclou.
Ah, i donem un cop de mà al nostre organisme, fem-li les coses fàcils! Aquí teniu alguns aliments que ens poden ajudar durant aquestes festes.
Per millorar la digestió i el sistema digestiu: fonoll, farigola, llorer, escarola, endívia, carxofa, pinya, iogurt bífidus, llavors de fonoll, regalèssia, sucs de verdura, sorbets de pinya o kiwi, o te verd. També es pot prendre menta abans dels àpats, o melissa o camamilla després, expliquen Bach i Aguilar.
A més, cal procurar beure dos litres d’aigua al dia, infusions diürètiques (dent de lleó, cua de cavall o pelosella), iogurt bífidus i també sucs de taronja, llimona o pastanaga.
Ara si, quedem tots avisats. Panxa plena, cor content, bons àpats i bon Nadal!