Imatge d'una planta gelada

Baixada clara de la temperatura i més vent aquest dijous

La fredorada àrtica ens afectarà els propers dies però sense neu. Tan sols s’esperen nevades febles a la cara nord del Pirineu amb força sol a la resta

Ja tenim aquí la primera fredorada important de l’hivern. Aquest dijous des de la matinada les temperatures ja baixaran de forma clara amb un ambient marcadament més fred arreu i vent que s’intensificarà i que es deixarà sentir més enllà dels llocs clàssics, com ja ha passat aquests últims dies. Els termòmetres poden arribar a baixar entre 3 i 5 gran en moltes ocasions, tot i que el descens serà encara més acusat al Pirineu.

L’arribada de la glopada de fred àrtic que està causant nevades abundants amb molts problemes i un ambient gèlid a mitja Europa ens afectarà indirectament aquests propers dies amb fred plenament hivernal, el més cru que hem tingut fins ara aquesta temporada. 

El fred intens arriba aquest dijous
El fred intens arriba aquest dijous | Marc Bota

No obstant, no vindrà acompanyat de neu, ja que l’entrada freda és seca i el sol dominarà en general, si bé només a la cara nord del Pirineu hi haurà precipitacions febles en forma de neu a totes les cotes. De matinada no es descarta algun xàfec molt aïllat a la costa de Barcelona, mentre que les boires desapareixeran de Ponent. On sí que s’esperen nevades febles és a les Balears fins els 500 metres, però per sota a la zona del Cantàbric.

El fred es veurà accentuar pel vent del nord que es deixarà sentir a pràcticament tot el territori entre fluix i moderat  amb alguna ràfega localment forta, sobretot al centre de Catalunya. On més intenses seran les ventades de tramuntana i mestral serà a les Terres de l’Ebre, Camp de Tarragona, l’Alt Empordà i cims dels Pirineus, on es superaran els 100 km/h en algunes ocasions. De fet, avui ja s’han assolit els 119 km/h a l’Hospitalet de l’Infant o els 117 km/h al Port de la Selva.

La tramuntana està provocant una alteració del mar a la Costa Brava
La tramuntana està provocant una alteració del mar a la Costa Brava | Jordi Hernáez

 

 

Fred amb temperatures per sota dels 10º arreu al migdia

La baixada de temperatures farà que els valors es situïn per sota de la mitjana normal per l’època entre dijous i divendres. De fet, el descens el notarem sobretot de dia, quan la majoria de màximes es quedaran tan sols entre els 6º i 10º a la costa, entre els 4º i 9º al prelitoral i interior i per sota d’aquestes xifres al Pirineu i alguns punts interiors.  

Pel que fa a les mínimes, baixaran més, tot i que, en comparació a aquestes nits gèlides que estem tenint darrerament, tampoc notarem tant la diferència, excepte a les cotes altes del Pirineu. A la zona pirinenca i a punts de l’interior moltes mínimes es mouran entre els -8º i els -3º, mentre que a la majoria del prelitoral seran de -2º a 3º i al litoral de 1º a 6º. Un fred que pela accentuat pel vent.

Alertes per vent, neu i mala mar

Davant d’aquest episodi, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ja ha activat diverses alertes. Pel que fa al vent, hi ha avisos de color groc  al Baix i Alt Camp, Conca de Barberà,  Anoia, Baix Llobregat, Alt Penedès, els dos Vallesos, Moianès, Bages, Osona, Berguedà, Selva, Garrotxa, els Baix i Alt Empordà i tot el Pirineu i Prepirineu.

El vent ha tombat alguns contenidors avui a Reus
El vent ha tombat alguns contenidors avui a Reus | Catalunya Diari

 

També hi ha un avís per nevades que acumulin fins a 5 centímetres de neu nova a partir dels 700 metres a la Vall d’Aran, mentre que també hi ha alerta taronja per onades de més de 2,5 metres d’altura a la Costa Brava.

Mapa d'avisos per aquest dijous
Mapa d'avisos per aquest dijous | Meteocat

 

Les temperatures tocaran fons el divendres

El fred àrtic tocarà fons el divendres, quan de nit glaçarà arreu, inclús a la costa, i de dia es mantindrà l’ambient ben fred, tot i que el vent aniria a la baixa. El cap de setmana es presenta amb un ascens dels termòmetres que farà que cada dia hi hagi migdies més suaus, si bé les nit continuaran sent gèlides. No es veuen precipitacions per enlloc.