Malgrat que acabem de canviar d’any, la contaminació no para de créixer i, per tant, les notícies en aquest sentit continuen sent gens positives. Segons dades del projecte Copernicus de la Unió Europea (UE), que analitza el canvi climàtic al món, els últims 4 anys han estat els més càlids de la història recent de la Terra.
Una tendència ascendent de l’escalfament global que es remata amb les dades del 2018, que va ser el quart anys més càlid des que es tenen dades a nivell global amb fins a 0,4º pel damunt de la mitjana des del 1981. En conjunt, la Terra s’ha situat de mitjana en els 14,7º l’últim any, dues dècimes per sota del rècord de calor assolit l’any 2016. Els últims 4 anys, els termòmetres globals han estat els més elevats des de mitjans del segle XIX.
Seguim amb més calor que en l’època preindustrial
Si ens fixem amb les dades globals, la regió que va patir un escalfament més notable el 2018 en comparació amb la mitjana climàtica va ser l’Àrtic, sobretot entre Estats Units i Rússia, al nord de l’Estret de Bering, així com l’arxipèlag de Svalbard. També ha fet més calor del normal en conjunt a les zones continentals d’Europa, Mitjà Orient i oest dels Estats Units.
No obstant, sempre hi ha excepcions, i és que al nord-est de Nord-Amèrica i zones centrals d’Àsia i Rússia les temperatures mitjanes anuals han estat per sota del normal. A Europa, tot i el fred intens que va fer a principis d’any, també s’ha acabat registrant una temperatura anual elevada, amb només dos dècimes per sota dels anys 2014 i 2015, quan es van batre rècords. En concret, la temperatura mitjana dels últims 5 anys ha estat de 1,1º més alta que durant l’etapa preindustrial.
Les emissions de gasos contaminants no paren de créixer
L’informe europeu també revela que la concentració de CO² a l’atmosfera ha augmentat prop de 2,5 parts per milió aquest 2018, segons dades preses des de diversos satèl·lits. Això implica un augment lleuger en comparació a l’any 2017, quan va ser de 2,1 parts per milió a l’any.
Segons els experts, els fenòmens climàtics extrems, com ara els estius molt càlids i secs a gran part d’Europa o l’augment de les temperatures a les regions àrtiques, són senyals «molt alarmants» de cara al futur. «Només combinant els nostres esforços, podrem fer un canvi de tendència i preservar el nostre planeta per a les futures generacions», conclouen els investigadors.
- També et pot interessar: Nou i preocupant rècord de gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera