A finals de la setmana passada els indicadors de morbiditat corresponents a la grip mostraven que l’activitat d’aquesta malaltia a Catalunya encara es trobava a nivell baix. La taxa d’incidència de síndromes gripals registrades per la xarxa sentinella era aleshores de 71,24 casos per cada 100.000 habitants, xifra corresponent a un nivell pre-epidèmic.
El model predictiu esperava un increment d’activitat durant aquestes setmanes, assolint una intensitat epidèmica baixa, tal com ha anunciat el departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.
Els menors de 5 anys els més afectats
Durant principis de 2019, les taxes d’incidència han estat més altes en els menors de 5 anys, amb 359,63 casos per cada 100.000 habitants, el que les ha situat per sobre de la tendència mitjana de les temporades anteriors. La resta s’ha mantingut estable o inferiors.
En molts hospitals i Centres d’Atenció Primària (CAP) s’han posat en marxa nous dispositius per reforçar la temporada d’hivern i amb la intenció de descongestionar urgències, que tenen una gran afluència de pacients durant aquesta època.
Els símptomes més comuns
La simptomatologia de la grip i la del refredat són molt similars amb tos, mucositat, secreció nasal, mal de cap o de coll... Tot i que els símptomes de la grip acostumen a ser més pronunciats, com febre més alta acompanyada de dolor muscular. La grip estacional és una infecció vírica de les vies respiratòries molt contagiosa i té una gravetat que varia segons la persona.
La gent gran i les persones amb altres malalties presenten major risc a l’hora de patir una grip, ja que se li pot agreujar notablement. A més, el virus de la grip canvia d’una temporada a l’altra, per això cal vacunar-se cada any per protegir-se dels virus que arribaran l’hivern següent. El període ideal per realitzar la vacuna és a l’inici de tardor. També es pot optar pels coneguts remeis naturals per intentar combatre la malaltia.
Evitar el contagi
Aquells que pateixen la grip poden seguir una guia de senzills consells per evitar el contagi a altres persones: Cal rentar-se les mans amb bastanta freqüència, fer servir mocadors d’un sol ús per mocar-se i tapar-se la boca i el nas quan es tossi o s’esternudi. També és necessari llençar els mocadors de paper a les escombraries i ventilar l’habitació obrint la finestra diverses vegades al dia.