Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

10 llocs imprescindibles de la Tàrraco romana

Et presentem els llocs que no et pots perdre de la Tàrraco romana, una mostra de la prosperitat de Tarragona durant l'ocupació de l'Imperi Romà a Hispània.

Tàrraco, ciutat pròspera en el mandat de l'emperador August.
Tàrraco, ciutat pròspera en el mandat de l'emperador August. | Imatge de: Cedida

Tarragona pot dir amb orgull que té un llegat històric sense rival. La gran Tàrraco fou la capital de la Hispània Citerior en l'ocupació romana de la península, i com a tal va ser un punt clau per l'administració i el comerç de l'imperi. Qualsevol que es passegi per la capital de Tarragonès i la seva rodalia descobrirà que aquest llegar arqueològic és d'un valor incalculable.

¿Què va ser Tarraco?

Com ja hem esmentat, Tàrraco va ser un punt molt important a Hispània. El seu origen es remunta a l'arribada dels exèrcits de l'Imperi Romà en el segle III aC, quan aquest lluitava contra les tropes dels cartaginesos. Els soldats van desembarcar a Empúries i posteriorment es van traslladar al sud amb la finalitat de controlar les terres de l'Ebre.

Amb tota probabilitat, Tàrraco va ser en els seus inicis un campament militar que va adquirir importància gradualment, gràcies a la seva ubicació estratègica. La immigració i el comerç van contribuir al ràpid desenvolupament econòmic. En el decurs del segle I aC, la població del territori va créixer exponencialment, atreta per les muralles romanes i el port.

En l'actualitat, el conjunt arqueològic és Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, i per aquest motiu la seva conservació és d'una importància cabdal.

10 punts clau de la Tàrraco romana

A continuació repassem els punts més importants del conjunt arqueològic, a la mateixa ciutat i a la comarca del Tarragonès.

1. Muralles

L'accés a la Part Alta de Tarragona, part de les muralles.
L'accés a la Part Alta de Tarragona, part de les muralles. | Imatge de: TarragonaDigital.
 

Les defenses de la ciutat van ser vitals per la pròspera Tàrraco. Construïdes per Escipió, les muralles consistien en dos murs de sis metres d'alçada i quatre d'amplada. A meitats del segle II aC, aquestes defenses van ser ampliades i fortificades. Els canvis s'han mantingut quasi intactes amb el pas del temps, igual que els dos bastions, entre els quals destaca la Torre de Minerva.

2. Fòrum Provincial

Foro Provincial de Tarragona.
Fòrum Provincial de Tarragona. | Imatge de: Wikimedia Commons.
 

A l'època d'August, la ciutat va assolir la seva màxima esplendor. Essent la ciutat més important de la Hispània Citerior, es van construir dos fòrums. Un va ser reservat al concili de la província, mentre que l'altre servia per tractar assumptes locals.

El Fòrum Provincial estava format per dues places a diferents nivells. La superior es va alçar per donar acollida a un recinte de culte als déus, i al seu interior es poden observar diversos medallons amb representacions de Júpiter i Minerva.

3. Fòrum Colonial

Foro Colonial de Tarragona.
Fòrum Colonial de Tarragona. | Imatge de: Wikimedia Commons.
 

El Fòrum Colonial de Tàrraco ens mostra diversos jaciments importants: la basílica (que operava com ajuntament), un temple i diverses residències i carrers. Els experts creuen que data de l'imperi de Pompeu, tot i que el lloc va patir una profunda remodelació sota el mandat d'August.

4. Circ romà

Circ Romà de Tarragona
Circ Romà de Tarragona | Imatge de: Miguel Cabrerizo

 

El circ romà de Tarragona té capacitat per acollir uns 20.000 espectadors (més que molts estadis de futbol de l'actualitat). Això ens dona una idea aproximada de la població total durant el segle I dC. De la construcció original es conserven murs i arcs de la part meridional, així com una graderia de la part septentrional.

Mesurava uns 325 metres de longitud per 100 d'amplada, el que fa pensar que l'arena comptava amb una longitud total de 290 metres, perfectes per les carreres de cavalls i quadrigues que mantenien entretingut al poble. Panem et circenses.

5. Teatre romà

Teatro romano de Tarragona, cerca del puerto.
Teatre romà de Tarragona, al costat del port. | Imatge de: Wikimedia Commons.
 

Ben a prop del Fòrum Colonial i de la zona portuària podem trobar el teatre romà de Tàrraco. Encara es poden discernir diverses files de la graderia, un hemicicle inferior reservar a les personalitats més importants i l'escenari. Possiblement, fou projectat a sobre d'un magatzem portuari.

6. Amfiteatre

Anfiteatro de Tarragona, en excelente estado de conservación.
Amfiteatre romà de Tarragona. | Imatge de: Miguel Cabrerizo
 

L'amfiteatre és un dels punts rellevants de la Tàrraco romana, ja que és una de les estructures millor conservades i més espectaculars. S'alça al sud-est de la ciutat, prop del mar, i podia reunir uns 14.000 espectadors.

  

  

La planta el·líptica inferior fa 130 per 102 metres, i sobre aquesta es projecten files de graderia fetes amb blocs de pedra, a excepció de la cara nord, on algunes files estan tallades a la mateixa roca de l'entorn. També van ser trobades restes d'una basílica visigoda i d'una església romànica.

7. Aqüeducte

L'aqüeducte del Pont del Diable a Tarragona
L'aqüeducte del Pont del Diable a Tarragona | Imatge de: Cedida
 

L'aqüeducte de les Ferreres, també conegut com el Pont del Diable, és una imponent estructura d'arcs que portava l'aigua a Tàrraco des del riu Francolí (quan encara era poc més que un rajolinet d'aigua). Es conserva una part d'aquest, a uns quatre quilòmetres al nord de la ciutat. Fa 217 metres de llard i 27 d'alçada, i el seu estat de conservació és excel·lent.

8. Necròpolis paleocristiana

Imagen de las criptas de la necrópolis.
Imatge de les criptes de la necròpolis. | Imatge de: TarragonaDigital.
 

La necròpolis és el conjunt més tardà de la Tàrraco romana, ja que va ser edificat a mitjans del segle III dC. Se situa al costat del Francolí i consta de criptes funeràries, així com una zona de jardí amb sarcòfags exposats al públic. Una visita important per entendre la immersió del cristianisme a l'Imperi Romà.

9. Torre dels escipions

Torre de los Escipiones, un monumento funerario.
Torre dels Escipions, un monument funerari. | Imatge de: TarragonaDigital.
 

Si ens desplacem uns sis quilòmetres al nord-est de la ciutat, al costat de l'N-340, trobem la Torre dels Escipions, un interessant monument funerari construït a mitjans del primer segle després de Crist.

  

  

  

Consta de tres blocs superposats. En el segon d'ells observem dues figures dedicades a Atis, un déu oriental de la mort. El culte a aquesta divinitat està estretament relacionat amb el culte a Cibeles, guardiana de la fertilitat de la naturalesa.

10. Arc de Triomf de Berà

Arco de Berà, en la N-340.
Arc de Berà, a l'N-340. | Imatge de: TarragonaDigital.
 

L'última mostra de la grandesa de Tàrraco la trobem uns 20 quilòmetres al nord de Tarragona, al municipi de Roda de Berà. Es tracta d'una obra austera, aixecada en honor a l'emperador August, qui va portar l'època de màxima esplendor a la ciutat. Per aquest motiu va ser també traçada la Via Augusta, per on avui s'estén la carretera N-340.