Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pintura de Maties Palau Ferrer

Els 10 pintors imprescindibles de les comarques de Tarragona

Toyota Autoforum et proposa un recorregut per descobrir els pintors que més han destacat en cada comarca

Pel caràcter inclinat a l'art dels seus habitants i per la riquesa i varietat dels seus paisatges, el Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre  sempre han estat territoris que han vist néixer i créixer tota classe d'artistes plàstics i, sobretot, de pintors. Molts han anat més enllà de les nostres fronteres i són patrimoni universal com Fortuny. D'altres els hem importat, com Miró o Picasso. Però queden altres noms de gran qualitat i profunditat estètica per descobrir.

  

Tot i que en alguns nuclis, com Reus, la tradició pictòrica ha estat més intensa i ha propiciat el sorgiment d'escoles estètiques, durant els segles XIX i XX cada comarca ha tingut un artista  que per l'originalitat o idiosincràsia de la seva proposta val la pena conèixer.

Imatge que patrocina l'espai amb cotxes Toyota a la carretera
 

Toyota Autoforumt'ofereix els  10 pintors imprescindibles de Tarragona,  perquè no et perdis cap detall de la vida i obra d'aquests artistes.

Descobreix els pintors més destacats de cada comarca

1. Marià  Fortuny

Fortuny va sortir de Reus el 1852 per no tornar-hi mai més. Va estudiar sis anys Barcelona fins que la diputació el va becar per anar a fer retrats al natural a la guerra del Marroc. A partir d'aquí, Fortuny  es converteix en el pintor  més popular del seu segle a tot Occident i un referent en la Història de l'Art universal.

Va produir, en pocs anys de vida, una quantitat d'obra ingent, a cavall entre el postromanticisme  i l'orientalisme, canviant per sempre més les  tècniques figuratives  de l'oli i l'aquarel·la. Les seves pintures van ser un èxit esclatant en vida i avui dia se'n troben per tot el món, amb un gruix considerable al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC).

Pintura de Marià Fortuny
Obra de Marià Fortuny | Cedida

2. Joan Miró

A diferència de Fortuny, Miró va venir de Barcelona per quedar-se al Camp de Tarragona. Des del seu mas de Mont-roig, Miró va concebre tota la seva pictòrica, com ell mateix admetia, des de l'etapa figurativa fins a l'expressionisme abstracte on va arribar a ser un dels millors pintors del segle XX.

Després d'uns anys de conflictes amb l'Administració, finalment el Mas Miró  fou rehabilitat i museïtzat, de manera que els espais on aquest artista universal va desenvolupar la seva obra són accessibles a tothom.

Pintura de Joan Miró
Obra de Joan Miró | Cedida

3. Pablo Picasso

Sense la constància de Miró, l'estada de pintor malagueny Picasso a Tarragona, a Horta de Sant Joan  també va marcar fortament una etapa de l'artista. Allà va començar el corrent cubista i com li agradava explicar: «Tot el que sé ho he après a Horta». Així es pot veure en les representacions més famoses dels paisatges de la localitat de la Terra Alta, com la bassa o la fàbrica.

Pintura de Pablo Picasso
Obra de Pablo Picasso | Cedida

4. Maria Freser

Nascuda a  Vilassar de Mar  com a Maria Ferrés Puig el 1874, el 1899 es casa amb Lluís Homs, arquitecte de Valls, on arrelarà i arribarà a exposar amb el Grup d'Artistes Vallencs.  Va treballar l'aquarel·la i durant el primer terç de segle va ser una gran observadora de la vida burgesa. Seguint l'estètica de Klein, el seu gran èxit li va arribar amb la pintura de motius florals i de ballarines del Gran Teatre del Liceu.

Amb l'esclat dels conflictius anys trenta, la seva temàtica va fer un gir social. Pagesos, soldats i brigadistes van començar a sovintejar els seus dibuixos i gravats. Va retratar  tradicions del Camp  com les calçotades, els castellers o la Setmana Santa de Tarragona. Tot i que el gruix de la seva obra es troba al seu Maresme natal se'n pot veure una part important al Museu de Valls.

Pintura de Maria Freser
Obra de Maria Freser | Cedida

5. Ceferí Olivé 

Fora de la famosa escola olotina, el reusenc (amb arrels maternes a Maspujols, on va mantenir una relació artística durant tota la seva vida) Ceferí Olivé va ser un dels aquarel·listes  més importants de Catalunya i referent nacional d'aquesta variant pictòrica. Nascut a principis del segle XX, el reconeixement de la seva obra li va arribar de seguida, ja als anys trenta guanyant el primer premi del concurs de l'Agrupació d'Aquarel·listes de Catalunya i fins al final de la seva vida quan la Generalitat el va condecorar amb la Creu de Sant Jordi  el 1985.

Va cultivar un paisatgisme  amable, tècnic i figuratiu, que el va fer molt proper al gust popular de la seva època i el va fer mereixedor dels premis més importants de la seva especialitat. Va exposar arreu d'Europa. Avui podem contemplar obra seva al  Museu de Reus.

Pintura de Ceferí Olivé
Obra de Ceferí Olivé | Cedida

6. Francesc Todó

Un dels artistes catalans més importants de la postguerra ençà és aquest pintor nascut a  Tortosa  el 1922 i traspassat el 2016. La seva obra té tres fases clarament diferenciades. En un primer estadi cultivava una estètica postimpressionista que va derivar cap a l'art social i industrial, l'Època de les Màquines, a través de la representació de línies clares i esquemàtiques que l'acostava a les avantguardes figuratives.

Cap al final de la seva trajectòria, Todó va optar per un estil intimista i nostàlgic al qual anomenava 'Catalunya tronadeta'. Durant els 50 i 60 va ser una figura molt propera a la Gauche Divine barcelonina, va exposar arreu del món i el 2001 va veure's recompensat amb la Creu de Sant Jordi.

Pintura de Francesc Todó
Obra de Francesc Todó | Cedida

7. Maties Palau Ferré

Nascut a  Montblanc  el 1921, Palau va pintar en l'òrbita d'un cubisme entre fauvista i d'un colorista desaforat. Picasso mateix el va reconèixer com a deixeble havent-lo conegut a París de jove. Va ser molt popular a França i als Estats Units, més que a casa seva. Malgrat això, va preferir llegar la seva obra a la Fundació de Montblanc que porta el seu nom tot i les múltiples ofertes de més enllà de l'atlàntic.

A partir de 1974, arran d'una sentència del Suprem que l'obligava a produir olis per un marxant, va canviar la seva tècnica per no usar olis i sí tintes xineses i eludir la condemna. També va començar a cremar tota la seva obra com a protesta de la prostitució de l'art i a escampar les cendres al Francolí. Va morir, a Montblanc, l'any 2000, reconegut com una de les figures artístiques més importants de Tarragona.

Pintura de Maties Palau Ferré
Obra de Maties Palau Ferré | Cedida

8. Josep Sancho 

Fill de Marçà, al  Priorat, havia de seguir la tradició pagesa de la seva família, però va seguir la seva vocació artística i el 1889 aconsegueix entrar a l'Escola de Belles Arts de Barcelona sota la tutela del pintor Lluís Graner. Va practicar una pintura  de tall acadèmic i conservador, amb preeminència de paisatges i retrats.

El 1916 va obrir una escola d'art al carrer Unió de Tarragona, ciutat on va ser pioner del cartellisme de promoció turística. Després de la guerra, Sancho torna a Marçà per refugiar-s'hi. Gran part de la seva obra forma part del Museu d'Art Modern de Tarragona.

Pintura de Josep Sancho
Obra de Josep Sancho | Cedida

9. Francesc Gimeno

Un dels personatges més singulars de la Història de l'Art tarragonina va ser aquest  pintor  de Tortosa, emmarcat en l'àmbit del Modernisme  però allunyat de totes les escoles i influències. Els seus paisatges i, sobretot, els seus retrats tendeixen a un expressionisme únic i personal, a l'alçada dels grans artistes universals de tots els temps.

Va formar-se, de manera autodidàctica, i viure fins als 22 anys a Tortosa per anar a raure a Barcelona i Sabadell, on crearia el gruix de la seva obra. De caràcter esquerp i poc sociable, va viure en la pobresa la major part de la seva vida. El Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) compta amb una col·lecció estable exposada de la seva obra.

Pintura de Francesc Gimeno
Obra de Francesc Gimeno | Cedida

10. Rafael Bartolozzi

D'origen navarrès, ja de molt jove ve a estudiar a Barcelona. A partir de 1972, s'instal·la a Vespella de Gaià on viuria fins al seu traspàs el 2009 i d'on arribaria inclús a ser alcalde en diverses etapes. Ell va ser el responsable de convertir la localitat en un focus artístic, atraient personatges com Bigas Luna al Baix Gaià.

Molt conegut per l'escultura 'Alfa & Omega' que domina la platja de Torredembarra, Bartolozzi va treballar en multitud de suports. Ferro, fusta, ceràmica, pintura, escultura, happenings i qualsevol disciplina plàstica. Es considera un artista clau en el moviment pop i l'informalisme dels anys 60, sobretot a partir de la pintura mural de la Fàbrica Tipel de Parets del Vallès, realitzada conjuntament amb Eduard Arranz-Bravo.

Pintura de Rafael Bartolozi
Obra de Rafael Bartolozi | Cedida