Foto de l'exterior d'una oficina del SEPE a la Comunitat de Madrid.

Les 10 professions amb més futur a Catalunya

Les noves tecnologies i les energies renovables són els sectors amb més demanda

Les bases de dades, robòtica i la ciberseguretat es posicionen entre les professions amb més futur a Catalunya. Ara bé, a més de les noves professions, tampoc no queden enrere alguns oficis 'vells' o tradicionals.

En plena revolució tecnològica, el mercat s'està orientant lògicament cap a la innovació i les solucions orientades a l'usuari. Alhora, com que cada vegada hi ha més competència, l'èxit o el fracàs de les empreses es basa en la capacitat i la presència dins d’un món marcat per la rapidesa, l'obsolescència i la connexió a una xarxa global.

Les previsions anuncien que en un futur, els sectors capdavanters en l'economia espanyola seran les tecnologies de la informació, els serveis financers, la sanitat i el sector públic, els recursos i energies naturals, i la digitalització.

Les 6 professions ‘noves’ més demandades a Catalunya

1. Big Data

El Big Data és la gran eina que utilitzen actualment les empreses per a conèixer les preferències del consumidor i posicionar-se en el mercat. Alguns l’anomenen «científic de les dades» i per a molta gent és la professió del segle XXI i un dels perfils més atractius de treballador per al futur. Avui dia el negoci de les dades s'ha fet un lloc en l'elit del mercat laboral i ocupa sectors com ara les finances, la indústria logística i el desenvolupament d'aplicacions.

Imatge d'un home fent servir el seu ordinador
Per a molta gent el «científic de les dades» és la professió del segle XXI. | Getty images

2. Robòtica

Com que en un futur tot funcionarà amb màquines, la robòtica està sens dubte en el podi de les professions més interessants. En aquest grup hi ha els enginyers que treballen en el disseny, la construcció i l'optimització de robots: especialitzats en el camp del disseny digital, la computació i l'electrònica, que generen solucions tecnològiques per a l'usuari. Els estudis asseguren que pràcticament la majoria de les empreses ja incorporen la robòtica en els seus processos, tant la gran indústria, així com les elèctriques i la banca. Per això, és una professió amb una projecció molt clara.

3. Ciberseguretat

L'extensió de l'atac informàtic amb l'emissió de virus i el bloqueig de sistemes s'ha convertit en una de les armes més letals. Governs, corporacions privades i particulars utilitzen els ciberatacs cada vegada amb més freqüència. Per això, els especialistes en la protecció de sistemes informàtics han esdevingut un dels perfils més interessants per al futur. Actualment, ja hi ha un gran espai per a aquests professionals, encara que el sector està evolucionant ràpidament en la creació i desenvolupament de processos de seguretat informàtica.

Dona d'esquena mirant un ordinador
Els especialistes en la protecció de sistemes informàtics han esdevingut un dels perfils més interessants per al futur. | Europa Press

4. Programador mòbil

És un dels treballs més demandats i les previsions auguren un futur daurat als programadors d'aplicacions per a mòbil. L'estat del mercat actual fa que el posicionament d'empreses i marques depengui de la seva presència i el seu contacte directe amb el consumidor a través de les aplicacions. Per això, cada any augmenten les vacants per a professionals encarregats del desenvolupament d'aplicacions mòbils. Amb el progrés de la tecnologia mòbil el treball evolucionarà i la feina se’n multiplicarà cada cop més.

5. Especialista en Scrum i Agile

Per a optimitzar el treball de les empreses en un món tan canviant i agitat s'ha posat de moda el sistema Agile, que potencia la col·laboració i la flexibilitat amb una metodologia de treball àgil i competitiva. Scrum és un procés inclòs dins d'aquesta macroestructura per a extreure el màxim rendiment d'un equip. Avui dia totes les grans companyies estan incorporant especialistes en Scrum i Agile. Les vacants es multipliquen cada any i el salari oscil·la al voltant de 40.000 euros anuals de mitjana.

6. Professorat en línia

En el món de les noves tecnologies la figura del professorat també ha evolucionat i el futur augura un lloc privilegiat a la docència en línia. Les classes a través de plataformes de connexió en línia (com ara Skype) permeten a l'alumnat personalitzar la formació i estalviar temps sense la necessitat d'acudir a les aules tradicionals. La figura del professorat en línia està en auge, sobretot, en el sector de l'aprenentatge d'idiomes, però augmentarà clarament en molts altres camps.

Imatge d'una dona treballant amb un ordinador
El futur augura un lloc privilegiat a la docència en línia. | Getty Images

Les 4 professions ‘velles’ més demandades a Catalunya

1. Metge

El sector de la medicina és universal i atemporal, per la qual cosa continuarà sent un dels treballs més demandats en el futur. Ara bé, dins de la medicina hi ha cada cop més especialitzacions orientades a la innovació tecnològica i a les possibilitats que ofereix el Big Data, la robòtica o el núvol. Per exemple, el ‘machine learning’ (ciències de la computació i intel·ligència artificial) permetrà en un futur immediat diagnòstics més precisos.

2. Hostaleria i restauració

El turisme és tradicionalment un dels sectors que sosté el PIB a Espanya, factor que segons els experts no canviarà. Segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) en 2025 el 25 % dels empleats se situa en aquest sector, per la qual cosa n’és el més demandat. No obstant això, cada vegada és més clar que hotels, restaurants i serveis turístics hauran d'adaptar-se a les noves necessitats dels clients per a oferir un producte competitiu. La incorporació de les noves tecnologies impactarà definitivament en l'hostaleria i la restauració.

Un cambrer atenent els seus clients
Els hotels, restaurants i serveis turístics hauran d'adaptar-se a les noves necessitats dels clients. | Getty Images

3. Psicologia

Només cal veure com avança el món per a sospitar que en el futur la figura del psicòleg anirà en augment. De fet, des de 2020 les teràpies familiars i matrimonials ja han augmentat gairebé un 40 %. L'estrès, la frustració, la pressió laboral, els problemes de la personalitat i l'adaptació al canvi són només alguns dels aspectes que converteixen la disciplina en una urgència. Aquesta té molt recorregut, per exemple, en la integració de la psicologia en organització i optimització d'equips de treball o en conductes d'aprenentatge infantil i juvenil.

4. Dret

L’alumnat de Dret té moltes sortides professionals de cara al futur. Ara bé, la figura de l'advocat desapareixerà com a tal per a donar lloc a un nou perfil professional orientat a les noves necessitats del món i del mercat. Un dels treballs més demandats en el futur serà el tècnic de tecnologia legal, que les empreses contractaran per a assegurar que els processos es compleixen la llei. O els enginyers amb coneixement legal, que desenvoluparan els estàndards legals i procediments digitals.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!