Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Persones a la sorra de la platja de Salou.

La regió de Tarragona realitzarà més de 15.200 noves contractacions durant l'estiu

El turisme i l'hostaleria seran claus en la recuperació econòmica | Se'n beneficiaran sectors vinculats i apareixeran nous perfils professionals sorgits de la crisi sanitària

Persones a la sorra de la platja de Salou.
Les previsions d'ocupació són esperançadores a la regió de Tarragona. | Àngel Ullate

Els tres mesos que ha durat l’estat d’alarma ha provocat que molts sectors econòmics hagin vist reduïda enormement la seva activitat, molts negocis i empreses han hagut de tancar o bé aturar gairebé totalment la seva activitat i els acomiadaments  i expedients de regulació temporals (ERTO) s’han seguit fins a disparar la  taxa d’atur fins a xifres mai vistes. 

El mes d’abril, a Espanya es registraven 3,9 milions d’aturats, una xifra només situada per sota de l’històric ascens del 2009, i a principis de maig, el Govern preveia un augment fins al 19% de la taxa d’atur. Els contractes de treball firmats a Catalunya durant els mesos de març, abril i maig han estat 25.670, una xifra comprensible però preocupant, però l’arribada de la temporada estival i la reactivació de la majoria de sectors fa preveure millors dades per als pròxims mesos. 

Aquesta campanya d'estiu serà atípica  per la crisi sanitària i incerta pel desconeixement del futur més pròxim i de la possibilitat de poder gaudir dels espais públics, de l’oci i de la mobilitat. Però el turisme  i l'hostaleria, especialment, es mantindran com cada any, ja es veurà de quina manera, i seran claus en els pròxims mesos de recuperació.

Es preveu la creació 125.000 nous contractes a Catalunya

En aquest sentit, el Grup Adecco, especialitzat en la gestió de recursos humans, ha fet unes previsions lligades a l’avanç previst dels plans vigents de desescalada  i de tornada a la normalitat. Segons les estimacions, es generaran gairebé 800.000 nous contractes a tota Espanya entre juny i setembre; una mitjana de 197.000 per mes vers els 165.000 que s’han realitzat en tres mesos a tot el país. D’aquests 787.400, concretament, se’n generarien 125.500 a Catalunya, una mitjana de 31.379 cada mes, el que representaria un augment del 22,2% respecte els mesos previs.

Aquestes dades mostren que Catalunya serà la comunitat on més nous contractes es crearan per davant d’Andalusia i Madrid, que en generaran respectivament fins a 102.000 i 100.000. Tarragona  seguirà a Barcelona en la creació de nous contractes, dels quals se’n preveuen 15.200, un increment del 20% respecte els mesos de l’estat d’alarma.

 

Imatge d'arxiu d'un avió Ryanair.
L'aeroport ha restablert fins a vint vols i pot ser un dels sectors beneficiats pel turisme. | Cedida

 

El turisme i l’hostaleria són motors econòmics a la Península, especialment a la temporada d’estiu i en zones costaneres i amb atractiu com la regió de Tarragona. Aquests fets són els que proporcionen bones esperances de cara a l’estiu per al sector, ja que es traduiran en una demanda en augment de professionals i un impuls en la contractació. I no tan sols en el sector turístic, ja que l’esperat auge del turisme sumat a la sortida de la desescalada crearà un escenari adient per l’ocupació en sectors molt diversos, la majoria d’ells vinculats al turisme i el consum. 

El sector aeroportuari, els serveis, els transports, la logística i la distribució es veuran beneficiats. A més, l’augment de l’oferta i el consum portarà amb si beneficis al comerç  i els negocis de venda al detall. Adecco també ha volgut fer èmfasi en el fenomen de la compra per internet, que ha suposat un augment de les contractacions en el sector logístic i el transport.

 

Imatge d'arxiu de l'atracció del Dragon Khan de PortAventura
PortAventura treballa per poder reobrir amb les mesures de seguretat el 8 de juliol | PortAventura

Els perfils més demandats durant l’estiu i alguns de nous

L’activitat turística i l’hostaleria marcaran la pauta dels perfils més sol·licitats aquest estiu. Els cambrers, els cuiners i ajudants de cuina, els agents de viatges, els monitors de lleure, els dependents, els comercials, els caixers i la resta de treballadors de supermercats, el personal d’atenció al client, els repartidors o els teleoperadors seran alguns dels perfils laborals  més demandats entre molts altres.

Però, a més, enguany naixeran nous perfils  que s’uniran a les contractacions i que no existien abans de la crisi sanitària de la Covid-19. D’aquests, en podem reconèixer els desinfectadors  de roba i d’espais, els auxiliars que s’ocuparan de controlar els accessos a platges i espais públics concorreguts, els controladors  de temperatura en edificis o els que fan seguiment dels contagis.