L'atur s'eleva fins les 300.000 persones en el mes d'abril i frega els 4 milions

La seguretat social perd gairebé 50.000 afiliats

Façana d'una oficina de Treball de la Generalitat de Catalunya
L'atur frega els 4 milions a l'Estat espanyol | CatalunyaDiari

L'atur es dispara a l'Estat espanyol a causa de la crisi del coronavirus. Un total de 300.000 persones han demanat la prestació d'atur aquest passat mes d'abril i en total la xifra d'aturats registrats a Espanya és de 3,9 milions. Es tracta d'un ascens històric i que se situa només per sota de la crescuda que va experimentar l'atur l'any 2009

El ministeri de Treball i Economia ha assenyalat que en les últimes setmanes d'abril l'atur va anar moderant el seu ritme de creixement, després de pujar amb «especial intensitat» durant la Setmana Santa. La crescuda de la desocupació durant el mes d'abril és inferior a la que es va registrar al març, quan l'atur va créixer en més de 302.000 persones, registrant el seu major ascens en qualsevol mes de tota la sèrie històrica.

La xifra més alta registrada dins la sèrie històrica en aquest mes

Malgrat això, la crescuda d'abril d'enguany és la més alta registrada mai en aquest mes dins la sèrie històrica. Supera en més de 243.000 persones el que fins ara era el major repunt: l'abril de 2009, quan en plena crisi econòmica la desocupació va pujar en gairebé 40.000 persones.

Segons el ministeri, l'efecte de la crisi sanitària de la Covid-19 va començar a repercutir «notablement» en l'atur registrat a partir del 13 de març, quan es va declarar l'estat d'alarma i es va notar especialment per Setmana Santa, mentre que en les darreres setmanes d'abril el creixement s'ha anat moderant.

La dada, de la mateixa manera que va passar al març, no inclou els treballadors que es troben en suspensió d'ocupació o reducció horària a conseqüència d'un ERTO, perquè la definició d'atur registrat no els comptabilitza com a desocupats. L'abril sovint és un mes de descens de l'atur. En tota la sèrie, iniciada el 1996, només s'han registrat augments de l'atur durant els mesos d'abril del 2008 i 2009, en plena crisi econòmica, amb alces de 37.542 i 39.478 desocupats, respectivament.

Treball ha destacat que la xifra de beneficiaris de prestacions per atur es va situar en 5.197.451 persones a l'abril, la qual cosa suposa un 136,5% més que l'abril del 2019 i un nou rècord històric de prestacions del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE). Segons el Ministeri, el SEPE ha reconegut la pràctica totalitat de prestacions per ERTO durant el mes d'abril.


Comentaris

envia el comentari