Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Un grupo de amigos desayuna en una cafetería abierta en Formentera este lunes.

Què s'ha de fer aquesta setmana per passar a la fase 1

Cada comunitat autònoma haurà d'enviar, abans del 6 de maig a les 14.00 hores, la seva proposta per passar de la fase 0 a la fase 1

Formentera ha habilitat l'obertura de terrasses | EFE

L'aprovació del pla de desescalada  al nostre país no ha estat exempt de polèmica a causa de la divisió del territori per províncies, la qual cosa podria suposar que dins d'una mateixa comunitat hi hagi dues fases diferents.

L'entrada en cadascuna de les quatre fases de desescalada dependrà del progrés que presenti cada zona i el compliment d'unes condicions especificades pel govern.

Fase 0 a gairebé tot el país

Ahir dilluns va començar la fase zero a tot el país, amb excepció de les illes de Formentera, Gomera, La Graciosa  i del Hierro, que ja es van endinsar a la fase 1.

La fase 0  permet l'obertura de perruqueries i petits comerços amb cita prèvia, així com de restaurants i bars que venguin menjar 'take away'. A més, es permeten els passejos i la pràctica esportiva individual aprovats a partir del 2 de maig.

Segons l'objectiu de govern, l'11 de maig totes les províncies entrarien en la fase 1, excepte les illes, però quines condicions ha de presentar cada territori per poder avançar de fase?

Condicions per passar a la fase 1

Al principi el canvi de cada fase del pla de desescalada comportarà l'avaluació dels criteris sanitaris, la situació epidemiològica i les dades socioeconòmiques i de mobilitat.

D'aquesta manera, perquè es produeixi el canvi a la fase 1 cada comunitat autònoma haurà d'enviar, abans del 6 de maig a les 14.00 hores, la seva proposta de canvi de fase o el plantejament d'alguna activitat no prevista.

Segons indica el BOE, les propostes hauran de tenir, almenys, una anàlisi sobre la fase actual i la fase a la qual es proposa transitar, la descripció de les mesures a adoptar i una anàlisi de les estratègies de sistema sanitari per reduir el risc de transmissió a la població.

A més de la proposta, les comunitats autònomes tenen l'obligació de proporcionar a Sanitat tota la informació requerida i de complir amb els següents requisits:

  • Disposar o tenir accés o capacitat d'instal·lar, en un termini màxim de cinc dies, entre 1,5 i 2 llits de Cures Intensives per cada 10.000 habitants.
  • Disposar o tenir accés o capacitat d'instal·lar, en el mateix termini, entre 47 i 50 llits per a malalts aguts per cada 10.000 habitants.

Activació de la fase 1

Un cop rebuda la proposta, el Ministeri de Sanitat valorarà l'impacte que pot tenir en cada unitat territorial l'avanç a la següent fase, encara que també es compromet a mantenir almenys una reunió bilateral amb el conseller de sanitat de cada comunitat per avaluar el canvi de fase.

En cas d'aprovar, cada unitat territorial podrà posar en marxa la fase 1 del pla de desescalada, que suposarà importants mesures de relaxament pel que fa a la llibertat de circulació i reunió.

La fase 1 inclou la possibilitat de reunió de fins a un màxim de 10 persones a les llars o a l'aire lliure, l'obertura de les terrasses de restaurants i bars fins al 50% de la seva ocupació, l'obertura de llocs de culte i els desplaçaments a segones residències dins de la mateixa província.