Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Canvi sobtat de temps aquest dilluns amb baixada dels termòmetres i ruixats

Més de 33 comarques en alerta per precipitacions intenses que cauran sobretot al matí i migdia amb un ambient menys calorós

Mapa de previsió per aquest dilluns
Mapa de previsió per aquest dilluns | Catalunya Méteo

 

Després d’un cap de setmana amb temperatures tòrrides que han tocat sostre, aquest dilluns tindrem un canvi sobtat i clar de temps. L’arribada d’un embossament d’aire fred farà que les temperatures baixin clarament i els ruixats i les tempestes apareguin a moltes comarques. 

La nuvolositat anirà en augment durant la nit i matinada per tot el país i ja cauran els primers xàfecs, principalment a la meitat nord. Durant el matí i fins ben bé primera hora de la tarda, els ruixats apareixeran a qualsevol punt i poden ser localment forts i acompanyats de tempesta, calamarsa o pedra, inclús en trams de la costa,  amb un cel variable i mig ennuvolat.

No obstant, els llocs on serà menys probable que no plogui i que el dia sigui més assolellat serà a Ponent i al sud de les comarques de Tarragona, tot i que també s’hi pot escapar algun xàfec. A  la tarda, la nuvolositat anirà minvant de sud a nord però encara quedaran restes d’inestabilitat al Pirineu, Barcelona i Girona, tot i que tot plegat anirà clarament a la baixa.

 

Avisos a més de 30 comarques per pluja intensa

Els ruixats i les tempestes seran freqüents a molts punts aquest dilluns
Els ruixats i les tempestes seran freqüents a molts punts aquest dilluns | Arxiu

 

 

Les precipitacions poden aparèixer a pràcticament qualsevol punt del país entre la matinada i el matí i ser localment intenses, també entre la costa del nord de Tarragona i la resta del litoral català. De fet, Protecció Civil té activada la prealerta del Pla Inuncat  a gran part del país, especialment la meitat nord.

Per aquesta raó, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat avisos per possibles tempestes intenses a totes les comarques de Girona i Barcelona, les del nord de Tarragona i també la majoria de les de Lleida, excepte el Segrià, les Garrigues i el Pla d’Urgell.  Els avisos es mantenen a la tarda al Pirineu, Prepirineu i meitat est. 

Mapa d'avisos per ruixats intensos aquest dilluns
Mapa d'avisos per ruixats intensos aquest dilluns | Meteocat

 

Vent als dos extrems del país

L’arribada d’aquest brusc canvi de temps també farà bufar la tramuntana amb ganes a l’Empordà i el mestra a les Terres de l’Ebre i al sud del Camp de Tarragona, on serà menys probable veure-hi ploure. El vent es mantindrà tot el dia i hi haurà ratxes localment fortes. 

Calor menys intensa els propers dies

Les temperatures patiran un descens moderat, localment brusc, aquest dilluns. De fregar pràcticament els 40º a Ponent aquest diumenge, passarem a màximes d’entre els 28º i 33º en general, més baixes inclús a punts del nord, amb una calor molt més normal per l’època.

De cara als següents dies, tindrem ben bé un parell de jornades més amb aquestes temperatures amb la previsió d’un nou ascens del termòmetre a mitja setmana que no serà tan acusat ni tampoc durarà tant.