Imatge d'un dia amb molt fred

Divendres amb més núvols a la tarda i més fred al migdia

No es descarta algun xàfec a la costa i prelitoral de Barcelona, sobretot fins a primera hora. L’ambient serà més hivernal i el vent anirà a la baixa als dos extrems de Catalunya

L’arribada d’un front aquest dijous ha deixat algunes precipitacions febles a les comarques de Barcelona, Girona i Pirineu, com ara 8 l/m² a Gurb (Osona), 2 l/m² al nord del Berguedà o quasi un litre en alguns barris de la mateixa ciutat de Barcelona, amb la previsió que aquesta nit encara hi pugui ploure una mica.  No obstant, aquest front sobretot ha obert la porta a un temps més mogut i un ambient d’hivern que ha vingut per quedar-se amb nosaltres uns quants dies amb temperatures que cada vegada seran més baixes. Aquest divendres farà una mica més de fred al migdia arreu, mentre que serà un dia mig ennuvolat, especialment a la tarda, quan els núvols alts i mitjans seran més abundants.

Pel que fa a les precipitacions, ben poques se n’esperen. Tan sols pot caure algun xàfec a punts del litoral i prelitoral, sobretot fins a primera hora d’aquest divendres.  La nevada a la cara nord del Pirineu anirà marxant i no s’espera més neu aquesta jornada. A més, les boires continuaran a punts de l’interior, especialment a Ponent, on algunes seguiran sent persistents.

Si ens fixem en el vent, anirà a la baixa al llarg del dia, però al matí i fins a migdia el mestral encara es deixarà sentir de forma moderada a les Terres de l’Ebre i gran part del Camp de Tarragona, per acabar desapareixent a la tarda. La tramuntana també anirà afluixant, però no acabarà de marxar del nord de l’Alt Empordà.

Més fred al migdia

El front del dijous ha obert la porta a l’entrada d’aire del nord, cosa que farà que les temperatures continuïn baixant aquest divendres amb màximes que, en els millors dels casos, es mouran entre els 8º i els 13º al litoral i prelitoral. En canvi, a gran part de l’interior tan sols estaran entre els 6º i els 11º, mentre que al Pirineu i a les zones amb boira no passaran dels 1º a 6º.

Pel que fa a les mínimes, no seran especialment baixes però quedaran més curtes que la matinada de dijous. En conjunt, ens mouran entre els 3º i 8º amb poques glaçades a l’interior i prelitoral, tot i que al Pirineu, Prepirineu i al nord de la Catalunya Central el descens serà més acusat i els valors es mouran entre els -7º i els -3º.

A l’espera del fred més intens la setmana que ve

De cara a la previsió per aquest cap de setmana, ens creuarà un altre front entre dissabte al vespre i diumenge al matí que no portarà gaires conseqüències. Tan sols alguns xàfecs dispersos i febles a qualsevol punt i nevades a la cara nord del Pirineu amb una cota de neu que voltarà els 1.000 metres, tot i que farà més fred.

Totes les mirades estan posades a la propera setmana, quan ens arribarà encara més fred i entre dimarts a la tarda i dimecres a la matinada arribaran algunes precipitacions amb una cota de neu que es pot desplomar per sota dels 500 metres. Ho haurem d’anar seguint amb molta atenció perquè la incertesa és encara molt elevada.