Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una dona amb targetes de crèdit a la mà

Més de 180 municipis catalans podrien patir una pujada d'impostos

Els ajuntaments han sol·licitat actualitzar els cadastres urbans i, en la majoria dels casos, és a l'alça

Un total de 184 ajuntaments catalans han sol·licitat al Ministeri d’Hisenda revisar el 2020 els valors cadastrals dels seus immobles urbans, que són els que, sobretot, serveixen per aplicar  l’impost sobre béns immobles (IBI). D’aquests 184 municipis catalans,  la revisió implicarà pujades dels valors urbans  d’entre el 3% i el 5% per a un total de 182 d’aquests, ja que l’anterior revisió s’havia realitzat en dates anteriors al 2011.

Només en dos municipis de Lleida  que han sol·licitat la revisió (Artesa de Lleida i Os de Balaguer), els nous valors implicaran una correcció a la baixa (del 3%), ja que els últims daten del 2011.

Els municipis afectats

A Barcelona revisaran el valor cadastral municipis com Alella, Arenys de Mar, Vilassar de Dalt, El Masnou, Malgrat de Mar, (Maresme), L'Hospitalet de Llobregat i Badalona (Barcelonès), Esparreguera, Gavà, Martorell, Sant Andreu de la Barca, Sant Just Desvern i Esplugues de Llobregat (Baix Llobregat), Granollers, Sant Celoni, La Roca, Les Franqueses i Mollet del Vallès, Barberà i Castellar del Vallès, o Cubelles (Garraf).

  

  

A les comarques gironines, a banda de la capital, també revisaran el valor cadastral localitats com Besalú (Garrotxa), Begur, Palafrugell, Pals, Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà), Camprodon (Ripollès), L'Escala, Peralada, Portbou, El Port de la Selva (Alt Empordà), Vilobí d'Onyar, Lloret de Mar (Selva) i Puigcerdà.

  

  

De la demarcació de Lleida, es revisarà el cadastre de municipis com Bellver de Cerdanya, Guissona (Segarra) o Vielha. I a Tarragona, es modificarà el cadastre de llocs com Alcanar (Montsià), Ascó (Ribera d'Ebre), Cambrils, Vandellòs i Reus (Baix Camp), Tarragona, Roda de Berà i Constantí (Tarragonès), L'Espluga de Francolí i Montblanc (Conca de Barberà), o Valls.

 

  

Què implica?

Una pujada dels valors cadastrals implica un augment de la base imposable sobre la qual cada ajuntament aplica el seu impost sobre béns immobles (IBI). Si puja el valor cadastral, puja l’IBI, tret que l’ajuntament decideixi neutralitzar d’alguna manera aquest efecte reduint el percentatge que s’aplica sobre la base imposable per evitar l'increment del que paguen els propietaris.

A la inversa, si baixa el valor cadastral, el normal és que baixi l’IBI, tret que es modifiqui a l’alça el tipus impositiu que s’aplica. En tot cas, els possibles efectes no es noten l’any en què es realitza l’actualització cadastral, sinó dos exercicis després.

 

  

  

També et pot interessar...