Dos sanitaris preparant proves PCR per al cribratge al Centre Cívic de l'Ereta de Lleida

Més de 2.000 professors donen positiu en els tests a Madrid

Han de sotmetre's a una PCR per confirmar o descartar el contagi

El conseller d'Educació i Joventut de la Comunitat de Madrid, Enrique Osorio, ha xifrat «entre 2.000 i 2.500» els docents que han de sotmetre's a una PCR després de donar positiu en algun dels més de 66.000 tests serològics programats a la comunitat abans del retorn a les aules.Si finalment donessin positiu en coronavirus amb les PCR que han començat a realitzar-se aquest dissabte, serien substituïts per interins, addicionals als 10.610 professors que la comunitat té previst contractar, segons ha confirmat Osorio després de visitar l'alberg juvenil dels Batanes, a Rascafría, on ha conegut l'estat dels treballs de recerca arqueològica que s'estan desenvolupant als jaciments de Pinilla del Valle.Fins al moment s'han realitzat 66.000 proves entre els 72.000 docents convocats. Això suposa, en paraules del conseller, que hi estan acudint «el 90 per cent» dels docents, cosa que «satisfà» la comunitat. «Com més hi vagin, més seguretat», ha resumit. Una vegada més, Osorio ha demanat disculpes per les cues del primer dia, quan «va haver-hi gent que va haver d'esperar moltes hores», encara que la resta de jornades han discorregut «amb absoluta normalitat».


El titular d'Educació ha descrit com un «repte complicat» la pràctica d'aquests tests entre la comunitat educativa (no circumscrita als docents, sinó ampliada a personal administratiu o al personal dels menjadors), atès que «es van incorporar de les seves vacances el dimarts passat». I ho han fet «sense escatimar recursos».


Preparats els professors de reforç

Osorio ha indicat que entre divendres i dissabte s'ha procedit a l'assignació definitiva dels docents addicionals als centres. Serà dilluns quan la comunitat examinarà les bosses d'interins, coneixent exactament els professors que van a cada centre, «de manera que dimarts ja puguin acudir al centre educatiu, quan comenci el curs». 


A més la Comunitat realitzarà proves a grups de risc, igual que als professors que ara s'incorporaran. «Ja algun dels quals se'ls havia cridat dijous i divendres van anar a fer-se les proves», ha indicat.


El conseller ha remarcat que a primers de juliol es va posar sobre la taula la necessitat d'una tornada a les aules presencial i, si era necessari amb un escenari 2, que suposa la reducció de la ràtio de les classes amb un topall de 20 alumnes per aula, instrucció «ja traslladada als docents» en aquells dies.


Osorio reconeix que «és complicat» rebaixar ràtios quan a Madrid estava en els «25, 30, 35 alumnes». Per a això, els centres educatius estan buscant espais addicionals en les seves instal·lacions. En cas de no trobar-les, podran fer ús dels espais que estan posant a disposició els ajuntaments de la comunitat.


El conseller també ha inclòs l'adquisició de 260 mòduls prefabricats en una primera fase, unit a l'opció d'instal·lar mampares individuals per als alumnes.