Un estudi recent de l’Agència de Salut Pública de Barcelona ha anunciat que al clavegueram de la ciutat hi viuen prop de 200.000 rates. És el primer que es realitza amb aquestes en una ciutat —gran— espanyola i que adverteix que aquests animals poden transmetre malalties infeccioses a les persones.
L’ASPB ha presentat les conclusions del primer cens de rates de clavegueram d’una gran ciutat d’Espanya i que també és un dels primers a Europa. La recerca s’ha dut a terme en el marc del projecte BCNRats, que vol conèixer i ponderar els riscs associats a les rates i poder establir estratègies que serveixin com a vigilància i control.
S'han analitzat 900 quilòmetres de clavegueram
La metodologia que han seguit els tècnics de l’agència i de l’empresa Lokímica per a realitzar el recompte d’animals, consisteix a dividir els més de 900 quilòmetres de clavegueram en trams de 90 metres i col·locar 30 trampes de captura a cada secció que van revisar durant quatre nits consecutives.
L’estudi, dut a terme entre desembre de 2016 i novembre de 2017, ha presentat els resultats a la sessió científica mensual de juny de l’ASPB i ha evidenciat la mitjana d'11,24 rates capturades en cada tram. Els resultats estimen unes 106.739 rates, com a mínim, en la xarxa visitable de clavegueres. No obstant això, Sandra Franco, tècnica del control de plagues, adverteix que hi ha una part de clavegueram no visitable que dificulta l’extrapolació de les dades concretes però que podrien ser més de 200.000.
El responsable del servei de vigilància i Control de Plagues Urbanes de l'ASPB, Víctor Peracho, anuncia que el 2014 hi va haver un increment «considerable» d’aquests animals a causa d'una «explosió demogràfica cíclica de l’espècie» i que va suposar un augment del 24%. Un segon estudi de l’agència prova que el nombre de connexions entre les clavegueres afavoreixen la incidència de les rates, ja que «suposen aliment, aigua, refugi i sortida a l'exterior».
Les rates no són resistents als rodenticides
L’ASPB també ha comprovat que les rates que viuen al clavegueram no són resistents als rodenticides que s’utilitzen per matar aquests rosegadors, a diferència d’altres ciutats d’Europa. Però aquestes sí que tenen un potencial zoonòtic, és a dir, capacitat per transmetre malalties infeccioses tant a altres animals com a persones.
Tot i que de moment no hi ha cap evidència directa de cap malaltia que s’hagi transmès per contacte directe amb rates «moltes malalties que transmeten les rates són zoonòtiques i poden afectar a la salut de les persones» assegura Montalvo, un dels biòlegs dirigents de l’estudi.