Investigadors del laboratori de l'Hospital Clínic fent proves de coronavirus el 5 de març del 2020

Els 201 símptomes que pots patir si tens covid persistent

Així ho ha comprovat la Societat Espanyola de Metges Generals i de Família

A mesura que han anat passant els mesos, els professionals sanitaris han pogut comprovar que la covid-19 era alguna cosa més que una malaltia respiratòria molt forta. Cada vegada apareixien més símptomes —com la pèrdua d'olfacte, els dolors crònics o la caiguda de cabells—que s'allunyaven dels que són més comuns en aquest tipus de malalties (tos, dificultat respiratòria o febre). És més, alguns d'aquests nous símptomes s'allargaven en el temps, fins i tot havent superat la malaltia i sense donar positiu.

Finalment, els experts mèdics van posar nom a la patologia d'aquelles persones que, sense tenir restes virals importants al cos, seguien tenint alguns símptomes del coronavirus. La van anomenar covid persistent. Es tracta d'una malaltia que pot afectar persones de diferents edats, inclús nens o adolescents, i a més està demostrat que les seqüeles que se'n deriven es perllonguen molt en el temps.

Una part de la feina que estan fent els metges durant la pandèmia és mirar d'identificar quins pacients poden tenir covid persistent, tasca fonamental per a poder tractar-los. Des de la Societat Espanyola de Metges Generals i de Família (SEMG) han estat treballant en això. Lorenzo Armenteros, el coordinador del grup de treball sobre la covid persistent, confirma que s'han arribat a detectar fins a 201 símptomes diferents en aquest tipus de pacients. I parlem de tot tipus de símptomes: de dermatològics a respiratoris, però també de l'aparell locomotor o oftalmològics.

Aquest expert, a més, va analitzar la malaltia en un debat en línia organitzat per la Fundació Ramón Areces i la Càtedra Solutex de la Universitat de Saragossa. En aquest sentit, reconeixia que hi ha pacients que fa més d'un any que pateixen aquesta malaltia. Per a explicar què és la covid persistent, el doctor definia així els afectats: «Pacients amb antecedents d'afectació generalment lleu o moderada en la fase aguda de la covid-19, però que passades quatre i fins i tot dotze setmanes, continuen presentant simptomatologia molt variada, freqüentment fluctuant i incapacitant, que no s'explica per una malaltia subjacent alternativa».

La SEMG ha analitzat molts malalts cas per cas per intentar fer una llista dels símptomes compatibles amb aquesta malaltia. Per a fer-ho, des de l'associació es va elaborar un formulari  conjunt dels col·lectius de pacients afectats de covid-19 persistent i dels metges de família de la Societat Espanyola de Metges Generals i de Família. El procediment va durar mesos, ja que aquests formularis es van distribuir entre el 13 de juliol i el 14 d'octubre de 2020. Els diferents pacients els van rebre a través de les xarxes socials i els van emplenar en línia. En total, la mostra ha estat de 1.834 pacients de tot Espanya. Després d'analitzar tots els formularis, l'estudi ha concretat que els símptomes que pot patir un malalt amb covid persistent són els següents:

Quins són els més comuns

Tot i que el nombre de símptomes que s'han detectat en els gairebé 2.000 malalts que van respondre al formulari és molt gran, no vol dir que tots tinguin un impacte similar. Com és lògic, hi ha alguns símptomes que s'han registrat en molt pocs pacients, mentre que s'ha demostrat que n'hi ha d'altres que són els més comuns. Precisament, el que està més estès és el cansament generalitzat, que pateixen el 95% dels enquestats. També un 95% ha patit malestar general. També molt alt, un 86%, és el percentatge de malalts que han sofert canvis en l'estat d'ànim o mal de cap. Un 82% ha patit dolors musculars i un 79%, dolors articulars. I el 78% afirma haver tingut falta d'aire o dispnea i falta de concentració o boira mental. «Hi ha molts altres símptomes que tenen molta incidència i que impedeixen que aquests pacients portin una vida normal», afirmava Armenteros.