Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una persona comptant bitllets de 50

El 2023 arriba carregat de sorpreses: els nous impostos que arriben a tot l'Estat

Aquests són els nous impostos que entren en vigor l'1 de gener

El nou any arriba amb grans i nombrosos canvis, encara que no tots es poden qualificar de bones notícies per a tothom. La complicada situació socioeconòmica que estem travessant sembla que no fa res més que empitjorar. Davant l'estat actual en què es troba Espanya, el Govern s'ha vist amb la necessitat d'establir noves mesures per recaptar més fons públics.

Els nous impostos que arriben el 2023

Aquest any s'han recaptat 344.627 milions d'euros en concepte d'impostos. Una quantia que anirà destinada als pressupostos generals de l'Estat per al 2023 i que supera, en un 7,6%, els fons públics invertits el 2022.

Segons reconeix el Govern, l'augment notable d'aquests ingressos té a veure amb l'aprovació de les darreres mesures fiscals aplicades. Tot i això, sembla que l'òrgan estatal té noves idees encara per incloure. Aquestes són les novetats que arriben amb l'entrada de 2023.

1. Mecanisme d'Equitat Intergeneracional

El Mecanisme d'Equitat Intergeneracional (MEI) és una de les novetats principals que el Govern té previst aplicar el 2023. És un mètode que reemplaçarà el Factor de Sostenibilitat instaurat el 2013 per finançar correctament les pensions.

Fins ara, amb el sistema vigent n'hi havia prou per garantir el bon funcionament d'aquestes ajudes. Tot i això, l'alta taxa de jubilació actual i la previsió per als pròxims anys ha fet replantejar el procediment de recaptació.

Així, doncs, el MEI passarà a ser un nou impost que s'haurà d'abonar per garantir un sistema de pensions efectiu per molt més temps. Aquest mecanisme suposarà un augment del 0,6 % a l'impost equivalent al Fons de Reserva de la Seguretat Social. Del tant per cent total, el 0,5 % anirà a càrrec dels propietaris i el 0,1 % restant, dels treballadors. Amb una vista general, es preveu recaptar uns 22.000 milions d'euros entre el 2023 i el 2032.

2. Novetats a les quotes d'autònoms

Home comptant bitllets
Les quotes dels autònoms també variaran a partir de l'1 de gener. | GETTY IMAGES

Les quotes dels autònoms també pateixen variacions a partir de l'1 de gener, ja que s'activa la reforma del Règim Especial del Treballador Autònom (RETA). A partir d'ara cal consultar el nou sistema de pagaments a la Seguretat Social per rendiments nets: una taula on es detallaran les quanties en funció dels ingressos obtinguts.

El sistema compta amb un total de 15 trams diferents, cadascun amb el corresponent cost de cotització que, per al 2023, van des dels 230 als 500 euros. Unes xifres que aniran variant al llarg dels pròxims anys.

3. Impost als més «rics»

El Govern també té previst posar en marxa un nou impost destinat a aquells que tenen una fortuna de més de 3 milions d'euros. La quota dependrà dels ingressos registrats.

La contribució serà d'un 1,7 % per als patrimonis de 3 a 5 milions; de 2,1 %, per als patrimonis de 5 a 10 milions; i d'un 3,5 %, per als patrimonis superiors als 10 milions d'euros.

Amb aquesta taxa es podran recaptar fins a 1.500 milions d'euros addicionals cada any. Una quantia que, tal com va detallar la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, es destinarà a calmar l'impacte econòmic derivat de la guerra d'Ucraïna.

4. Impost als bancs i les empreses energètiques

Les empreses energètiques i les entitats financeres també hauran de pagar impostos. Amb l'arribada del 2023 també entra en vigor una nova mesura destinada a aquestes companyies.

D'una banda, l'impost a les empreses elèctriques amb un ingrés anual superior als 1.000 milions d'euros serà d'un 1,2 %. Així mateix, el tribut suposarà un 4,8 % dels beneficis per comissions i interessos per als bancs, sempre que tinguin un ingrés anual de més de 800 milions d'euros. En total, s'estima una recaptació de 3.500 milions d'euros.

Foto d'uns bitllets de 20 i 50 euros.
En 2022 s'han recaptat 344.627 milions d'euros amb els impostos. | Getty Images

5. Increment de les rendes de l'estalvi

El 2023 porta alguna novetat més. Tal com està estipulat els pressupostos generals, l'impost de les rendes de l'estalvi pateix un augment l'1 de gener. Tot i això, el canvi només serà perceptible en alguns casos puntuals: el tipus d'interès passarà a ser del 26 % al 27 % en l'últim tram establert (per a base liquidable de més de 200.000 euros). De la mateixa manera, s'inclourà un nou esglaó a la taula, destinat a les bases liquidables a partir de 300.000 euros, equivalent al 28 %.

6. Impost Mínim de Societats

Fa uns quants dies, els països pertanyents a la Unió Europea (UE) van pactar l'aplicació d'un impost del 15 % destinat a les multinacionals amb guanys de més de 750 milions d'euros anuals. Es tracta d'una tributació creada amb la finalitat que les grans empreses no escaquegin de pagar les taxes imposades pels països europeus. Una pràctica molt comuna quan les seves centrals es troben ubicades fora de la UE.

7. Impost sobre el plàstic

L'1 de gener també donem la benvinguda a un nou impost sobre els residus plàstics no reutilitzables. Es tracta d'una mesura de què ja fa temps que se'n parla.

Aquesta nova tributació, però, podria tenir més conseqüències. El mateix sector afectat per la nova regulació ha avisat que la implementació d'aquest impost es veurà reflectit negativament als preus. La quantia establerta és de 0,45 euros per quilo, fet que suposarà una recaptació de 300 milions d'euros, segons un estudi d'Analistes Financers Internacionals (AFI).

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp