Una mà plena de cèntims d'euro

Si a la teva moneda de 10 cèntims apareix aquesta catedral, ven-la: la paguen molt bé

Aquesta curiosa moneda pot arribar a multiplicar, i molt, el seu preu

Els col·leccionistes de monedes saben quin és el valor dels exemplars més estranys. Moltes monedes rares, considerades de col·lecció, són valuoses a causa d'errors en la seva encunyació. Això fa que tu també les puguis tenir a casa sense saber-ho.

El col·leccionisme de monedes és, sens dubte, una de les aficions més apassionants que s'hi poden trobar. Per descomptat, a més d'entretingut, és un 'hobby' que permet guanyar molts diners si saps com fer-ho.

De fet, algunes monedes que poden resultar normals també poden amagar un gran valor. És el cas, per exemple, d'aquelles que comporten un tros d'història o que tenen dins seu un lloc que desperta un fort interès turístic o cultural.

Aquesta és l'estranya moneda de 10 cèntims que multiplica el seu valor

En aquest sentit, hi ha una moneda que ha multiplicat el seu valor en els últims temps i que potser fins i tot tu la tens a casa. És el moment de revisar bé el teu moneder per comprovar si hi ha al seu interior una petita fortuna, encara que no ho sàpigues.

Parlem d'una de les monedes més estranyes, i també més boniques, dels darrers temps. Es tracta d'una moneda de 10 cèntims que procedeix d'Àustria i que es va emetre cap a l'any 2002, és a dir, ja fa dues dècades. Aquest exemplar crida latenció perquè està dedicat a la Catedral de Sant Esteve, una de les joies d'art gòtic vienès més aplaudides pels interessats a la cultura. A més, la catedral de gran renom és un dels llocs que desperten més interès per als milions de turistes que decideixen visitar-la any rere any.

Moneda de 10 cèntims d'Àustria
La moneda de 10 cèntims destaca per tenir la catedral de Sant Esteve. | EBAY (@BASUES_MQ1QV)

Aquest és el valor de la moneda

A més de la seva bellesa, la moneda de 10 cèntims d'Àustria també crida l'atenció per un altre motiu. Ens referim, com no pot ser altrament, al valor que ha aconseguit reunir amb el pas dels anys. En aquest sentit, tot i que només es tracta d'una moneda de 10 cèntims, en l'actualitat, n'ha multiplicat, i molt, el preu. De fet, es pot trobar al mercat del col·leccionisme per més de 500 €.

Les característiques d'aquesta moneda

El 2022 Àustria va encunyar una sèrie completa de monedes de gran bellesa. Hi destacaven els motius arquitectònics, com ara la catedral; els florals; i, fins i tot, alguns personatges famosos de la història del país.

L'autor d'aquests dissenys va ser l'artista austríac Josef Kaiser. A més, es van triar mitjançant una comissió nacional. Després, van ser sotmesos a l'aprovació pública per sondejos d'opinió. Tot això contribueix a fer aquestes monedes molt especials.

La raó per la qual aquesta moneda d'Àustria val tants diners

D'altra banda, cal destacar que el 2022 va sortir una tirada de ni més ni menys que més de 400.000.000 de monedes. Tot i això, la xifra que compta amb la millor encunyació és molt menor, tan sols 10.000 exemplars. Això fa que aquesta petita selecció sigui la de millor qualitat i també la més buscada pels col·leccionistes de tots els racons del món.

Persona amb una lupa i monedes a les mans
En Etsy venen aquesta moneda en perfecte estat per 500 €. | Getty Images

De fet, a portals de subhastes com Etsy, aquesta moneda està a la venda per un preu que parteix dels 50 €. Altres col·leccionistes, per part seva, no la venen per un preu inferior als 500 €. Perquè el preu es pugui situar en aquests darrers xifra, la moneda ha de tenir un estat de conservació perfecte i destacar per la qualitat de la seva encunyació. Tot això també ho ha de tenir en compte el comprador abans de dur a terme l'adquisició de la moneda.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp