El primer dia d’estiu estarà marcat per un ambient encara més tòrrid

La calorada tindrà el seu punt àlgid divendres a Ponent i a l’Ebre amb temperatures entre els 35º i els 38º i sol arreu

L’estiu arriba aquest dijous a les 12:07h i ho farà amb una forta calorada a tot el país. Els termòmetres encara han de pujar més i tocaran sostre entre dijous i divendres amb gran part del territori pel damunt dels 30º. 

Al litoral es podran assolir o superar els 30º en algunes ocasions amb ambient clarament xafogós, mentre que gran part del prelitoral i de l’interior es mourà entre els 30º i els 35º amb un ambient de ple estiu i una calor de primera categoria. 

El plat gros de la calorada, però, se l’enduran les terres de Ponent i de l’interior de l’Ebre de cara a divendres.  En aquests punts, els termòmetres superaran els 35º amb facilitat i no es descarta algun 38º. L’ambient serà molt tòrrid, amb jornades dignes dels dies més càlids de l’estiu.

Pel que fa a l’estat del cel, en general farà sol, tret d’alguns núvols baixos matinals a la costade Barcelona i Tarragona. A més, a partir de migdia creixeran nuvolades a punts de muntanya que deixaran xàfecs poc importants al Pirineu que, a tot estirar, podrien arribar al nord de la Catalunya Central. 

El sol i la calor seguiran dominant aquest dijous
El sol i la calor seguiran dominant aquest dijous | Arxiu

 

Avisos per temperatures extremes

En aquest sentit, l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha activat avisos per temperatures extremes a gran part de les comarques del centre i sud de Lleida, així com de l’interior de Tarragona. 

En aquestes zones, es poden assolir màximes de fins a 38º. Tot i que les comarques més afectades per la calorada seran les de Ponent i l’interior de les Terres de l’Ebre el divendres, les temperatures també tocaran sostre a la resta del país amb termòmetres que arribaran al seu màxim dijous, mantenint-se o reculant un pèl de cara a divendres.

Si ens fixem en ciutats concretes, a Barcelona s’espera fregar pràcticament els 30º, mentre que a Tarragona  ciutat s’espera una màxima de 31º divendres. Destaca Lleida, que s’enfilaran fins els 37º o 38º divendres, mentre que Girona  o altres ciutats interiors com ara  Manresa, es podran assolir els 34º o 35º. 

Mapa d'avisos per forta calor per aquest dijous
Mapa d'avisos per forta calor per aquest dijous | Aemet

 

Calor intensa però a la baixa els propers dies

De cara als propers dies, sembla que la calor vol afluixar una mica al cap de setmana coincidint amb la revetlla de Sant Joan. No obstant, venim de molt amunt, cosa que farà que a l’interior encara es superaran els 30º, inclús rondant els 35º a Ponent. El sol seguirà dominant amb alguns ruixats de tarda al Pirineu.