Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Diverses làpides en un cementiri

22 víctimes en una residència espanyola tot i la vacuna: «Alguna cosa passa»

Els residents van rebre la primera dosi el 8 de gener, però va ser insuficient per evitar el brot amb 103 contagiats

Diverses làpides en un cementiri
Els residents van rebre la primera dosi el 8 de gener, però va ser insuficient per evitar el brot amb 103 contagiats| Pexels

Ja són 22 les persones grans mortes per coronavirus a la residència Novo Sancti Petri de Chiclana, a Cadis (Andalusia). El brot, que ha deixat 79 residents i 24 treballadors contagiats, es va detectar pocs dies després que la gent gran i cuidadors del centre rebessin la primera dosi de la vacuna contra la Covid. El cas ha desencadenat un conflicte entre l'ajuntament i la Junta d'Andalusia.

L'alcalde de Chiclana, José María Román, va acusar ahir la Junta d'ocultar el nombre de morts. «S'estan produint brots i defuncions i no hi ha informació oficial de què està passant», va afirmar. «No és qüestió de la jornada d'ahir, sinó de què està passant en les últimes setmanes», afegia.

La Conselleria de Salut i Famílies de la Junta va actuar d'urgència al centre fa 11 dies, després de detectar un elevat nombre de contagis. Ara, el govern autonòmic es mostra sorprès per les declaracions de l'alcalde i recorda que la delegada de la conselleria, Isabel Paredes, ha estat en contacte permanent amb la regidora de Salut, Francisca Vela, des de l'inici del brot.

Aquest és el segon brot que pateix la residència, que al mes de gener va haver de fer front d'un altre repunt amb 40 casos. El problema amb aquest nou brot és la gran quantitat de cuidadors que han resultat infectats, que obliga els responsables del centre a buscar un relleu urgentment. 

El cas d'aquesta residència és un dels molts en els quals la primera dosi, en oferir una immunitat limitada, resulta insuficient per evitar els contagis. No es tracta, doncs, que la vacuna no funcioni, sinó que, per tenir una immunitat total, cal rebre la segona dosi, i en aquest cas, molta gent gran no van arribar-hi a temps.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

121 residències amb positius

Però el de Novo Sancti Petri no és un cas aïllat a Andalusia, on la Junta va comptabilitzar aquest dimarts 121 centres sociosanitaris amb algun cas positiu en Covid-19 entre els seus residents, i 1.542 afectats. La setmana passada el nombre ascendia a 125.

A la província d'Almeria, la conselleria de Salut ha hagut de medicalitzar el centres Bautista Galera i les residències Gerial de Albox, San Antonio de Vícar, Fuente de Vícar, Jardines de la Cerca de Gérgal i Cortijo Limonero de Pechina. A la província de Cadis, al costat de la Novo Sancti Petri, s'han medicalitzat les residències de María Dolores Castañeda, San García de Algeciras, Nuestra Señora de Barrios, Casa Mayor Clece de San Roque, Asansull El Palmeral de La Línea, Virgen de la Caridad de Sanlúcar, Aldea Geriátrica Seniors de Tarifa, Aura de Benalup i Cruz Roja de San Fernando.

Van rebre la primera dosi el 8 de gener

El 8 de gener la gent gran de la residència Novo Sancti Petri van rebre la primera dosi de la vacuna del coronavirus, però 22 d'ells es troben avui a la llista negra de morts després d'un brot de contagis. Entre ells es troben José i Adela, un matrimoni de 99 i 94 anys, que va morir amb només dos dies de diferència. «El virus ha estat més fort», diu el seu fill Jesús, resignat.

El més fatídic d'aquest cas és que la residència s'havia salvat del coronavirus durant les dues primeres onades, i en la tercera, just quan havien arribat les vacunes, hi han patit dos brots mortals. El Servei Andalús de Salut ha paralitzat l'administració de la segona dosi de la vacuna segons el protocol del ministeri de Sanitat.

La residència va complir amb el protocol

Maria Jesús Butrón, filla d'una de les residents contagiades, ressalta els estrictes protocols del centre: «Des de fa mesos la veiem a través d'un vidre que dona a un jardí, la Nit de Nadal vam portar panderetes i li vam cantar des d'aquí. La residència ha fet el que havia de fer».

Tant Jesús com María Jesús coincideixen que han rebut informació diària i constant dels metges del centre i asseguren que el tracte ha estat «exquisit». En una ocasió, el metge els va explicar que el brot podria ser degut a la «variant britànica», cosa de la qual la delegació de Salut no té constància.

Els 22 morts de la residència fan augmentar la llista de 32 morts per coronavirus a Chiclana de la Frontera des de l'inici de la pandèmia. El municipi, de 85.150 habitants, acumula una taxa d'incidència de 953,6 casos per cada 100.000 habitants.