Les organitzacions sanitàries han mostrat la seva preocupació per tres noves variants del coronavirus que han estat trobades en 20 països d'Amèrica. Així ho ha fet públic l'OMS. «Aquestes variants estan plantejant interrogants sobre un possible augment de la transmissibilitat del Covid-19», ha confessat Carissa Etienne, directora de l'organisme a Amèrica.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
L'OMS Panamericana ha alertat sobre l'aparició de noves variants de coronavirus a Amèrica. «S'han detectat en 20 països de les Amèriques tres noves variants preocupants del virus SARS-CoV-2. No obstant això, la seva freqüència encara és limitada», ha escrit l'OPS en un missatge a través de Twitter.
Mantener el virus a raya no es un esfuerzo de una sola vez, sino un compromiso constante mientras la transmisión aún está activa - @DirOPSPAHO#COVID19
— OPS/OMS (@opsoms) February 3, 2021
El missatge d'alerta de l'OMS Paramericana
La OPS forma part de l'Organització Mundial de la Salut i treballa en els estats americans. «Si bé qualsevol de nosaltres podria infectar-se amb el virus, hem vist una vegada i una altra com el virus s'aprofita de les desigualtats persistents en l'accés a l'atenció mèdica i en les diferències de gènere, raça i ingressos», apunten des de la OPS.
Carissa Etienne, directora de l'organisme sanitari, ha parlat en una roda de premsa sobre si les noves soques registrades a Amèrica provocaran algun problema en la vacunació: «Hem de tenir paciència, però no perdre les esperances. Ara bé, ja sigui un reforç de la vacuna original o una vacuna nova, tot això l'estem investigant».
Etienne apunta que el consell de l'OMS és que s'administri la vacuna del coronavirus a tothom. «No esperin. Les mesures de salut pública han de continuar-se i afermar-se. Tots els individus i les famílies han de prendre mesures encaminades a protegir-se. Aquest no és el moment de baixar la guàrdia», ha sentenciat en una xerrada informativa.
Preocupa la situació a Mèxic
En els últims set dies, més d'1.800.000 persones es van contagiar a Llatinoamèrica de Covid-19 i més de 47.000 van morir a causa del virus, segons va afirmar Carissa Etienne, directora de l'Organització Panamericana de la Salut (OPS).
L'OPS, afiliada a l'Organització Mundial de la Salut (OMS), va posar el focus a Mèxic on, com va apuntar l'especialista, els casos i les morts pel virus continuen creixent, sobretot en els estats que van tenir un turisme destacat en les festes de Nadal, com Guerrero, Quintana Rosego, Nayarit i Baixa Califòrnia del Sud.
La desigualtat a causa de la pandèmia
La OPS també va alertar del que està succeint en alguns països llatinoamericans. «Avui veiem que les ciutats, províncies i països que anteriorment havien aconseguit controlar els brots de COVID-19 estan experimentant un ressorgiment a vegades devastador en casos a la nostra regió i més enllà», va explicar Etienne.
«Vacunar als treballadors de la salut primer és el correcte i intel·ligent: ens ajudarà a salvar vides, protegir els nostres sistemes de salut i recuperar les nostres economies més ràpidament. A mesura que arriben les vacunes del Covid limitades a la nostra regió, els països també han de prioritzar aquestes dosis primerenques per als nostres ancians i els nostres treballadors de la salut, moltes dels quals són dones», va exposar la directora de la OPS.
L'especialista de l'OPS també es va referir a un problema creixent, com el de «les dones, que són més vulnerables que els homes a viure en la pobresa, tenen més probabilitats d'enfrontar-se al treball no remunerat i menys oportunitat de participar en les economies globals i aquesta pandèmia amenaça amb ampliar aquesta divisió», es va lamentar.
Finalment, Etienne va voler posar el focus en què «la pandèmia està agreujant les desigualtats de gènere. I per a superar aquesta pandèmia, els països han de reconèixer i respondre a la dinàmica de gènere d'aquest brot. Això comença amb garantir que les dones i les nenes puguin accedir als serveis de salut que necessiten, especialment durant aquesta època de crisi», va concloure.