La portaveu del Govern, Meritxell Budó, en roda de premsa amb fons blau i mascareta

El Govern rectifica: les llibreries podran obrir també els caps de setmana

El gremi havia criticat amb duresa que no se'ls considerés «equipament cultural»


Catalunya ha anunciat canvis en les restriccions aquest dijous i, a banda de passar a un confinament comarcal, ampliar horaris de restauració i permetre obertures com la dels gimnasos, hi ha també una modificació que afecta directament el món de la cultura. Les llibreries s'incorporen finalment al llistat d'equipaments culturals i essencials i, per tant, podran obrir amb total normalitat a partir d'aquest pròxim dilluns, 8 de febrer, inclosos els caps de setmana.

Es tracta d'una notícia molt aplaudida aquest dijous pel sector. Recordem que la presidenta del Gremi de Llibreters, Maria Carme Ferrer, havia criticat la setmana passada la «deixadesa» del Govern amb les llibreries, després que l'executiu aprovés mantenir les restriccions dues setmanes més. Això va significar que les llibreries no poguessin obrir en caps de setmana i les de més de 400 metres quadrats, a més, continuessin tancades també durant la setmana perquè no podien acotar l'espai.

En declaracions a l'ACN, Ferrer va criticar que no es consideressin les llibreries com un bé essencial i va demanar ajudes directes a l'executiu català davant les grans pèrdues que tenen, tant les llibreries, com els comerços en general, arran de les restriccions contra la Covid.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Reclamaven que se'ls considerés bé essencial

Maria Carme Ferrer, en representació del gremi, va mostrar la seva preocupació pel fet que les llibreries no es considerin bé essencial, recordant que el 22 de setembre es va decretar la cultura com a bé essencial: «No s'entén que els llibres, que donen vida en aquesta època tan difícil, no es considerin com un bé essencial, com ha dit el mateix Govern». 


Admetia també que tenien confiança en poder canviar la situació després de les gestions portades a terme amb el Departament de Cultura. Ferrer insistia que la decisió del Govern amb les llibreries havia estat «una errada. «No vull creure que ha estat mala voluntat, però sí que ha estat deixadesa», assegurava. Una decisió que queda revocada aquest dijous amb l'anunci dels canvis en les restriccions.