Entrada del camping 'Las Nieves' tras la desgracia

Es compleixen 23 anys de la gran tragèdia del càmping ‘Las Nieves’ d’Osca

Els aiguats torrencials van originar una riuada que va arrasar les instal·lacions del municipi de Biescas aquell 7 d’agost de l’any 1996, deixant 87 morts i prop de 200 ferits

Aquest dimecres, 7 d’agost, es compleixen 23 anys de la gran tragèdia del càmping ‘Las Nieves’ de Biescas (Osca). La tarda d’aquell dia d’estiu de l’any 1996 els forts aiguats torrencials van originar una enorme riuada que va arrasar tota aquesta instal·lació amb el desolador balanç de 87 persones mortes y un total de 187 ferits. Uns fets que van commocionar a tota la societat espanyola i mitja Europa, ja que hi havia turistes de tot arreu en aquest punt.

El càmping es trobava just en un punt de dejecció d’un barranc que desembocava al riu Gállego. La zona tenia un alt risc d’inundació i ja hi havia hagut diverses advertències, però finalment es va permetre la construcció de la instal·lació. Finalment, aquell fatídic 7 d’agost de l’any 1996 una espectacular riuada es va endur pel davant tot el que va trobar al seu pas.

Imatge dels efectes de la greu riuada | Telecinco

 

Un aiguat torrencial que s’ho va endur tot

Concretament, i segons va determinar la sentència de l'Audiència Nacional, aquella tarda es va originar una «tempesta persistent amb alt nivell de precipitació»  a la conca del riu Arás «que va donar lloc a una riuada» que va destruir gairebé totes les preses de contenció, dos ponts i va incrementar l'amplada i profunditat del barranc.

En 24 hores van arribar a caure 185 l/m², una xifra molt important fruit d’un aiguat torrencial, però que no és excepcional al Pirineu, on aquests forts patacs d’aigua es donen de tant en tant a l’estiu. L’aigua baixava amb molta ràbia i va arrossegar arbres, roques i fang, creant una obstrucció que va desviar tota la riuada cap a on hi havia el càmping.   

Biescas recorda la riuada que va matar 87 persones al càmping Las Nieves | Arxiu

 

L’Estat i la Diputació General de l’Aragó, responsables de la tragèdia

L’any 2005 es va conèixer finalment la sentència definitiva de l’Audiència Nacional sobre els fets i va concloure que l’Estat (Confederació Hidrogràfica de l’Ebre) i la Diputació General de l’Aragó eren els responsables directes de la tragèdia, veient-se obligats a indemnitzar a les víctimes de la riuada amb fins a 11.265.987 euros.  

Biescas recorda la riuada que va matar 87 persones al càmping Las Nieves | Europa Press

 

El càmping ‘Las Nieves’ comptava amb visitants provinents de tota Espanya i de diversos països europeus. Moltes de les víctimes eren, principalment, d’Aragó, Catalunya, Castella y Lleó, Andalusia, Madrid, Cantàbria, País Basc, França o Holanda. L'única cara amable d’aquella tragèdia va ser l’onada de solidaritat amb què els habitants de Biescas van acollir als afectats. 

La recerca de víctimes desaparegudes va durar força temps entre les restes del càmping i al llarg de 15 quilòmetres de riu. Finalment, l’últim cadàver es va trobar un any després, concretament el d’un nen  arrossegat per la riuada que es va convertir en la definitiva víctima 87.

També et pot interessar...