Sortida de sol a Verges aquest dijous

Divendres menys ventós amb sol i temperatures més altes

La nit serà més freda allà on encalmi el vent amb glaçades força negres força extenses. Les ventades continuaran al sud de Catalunya, el Pirineu i el nord de l’Alt Empordà

El fort temporal de vent que ha afectat Catalunya aquest dijous va a la baixa i tindrem un divendres menys ventós en general, si bé les ventades continuaran localment fortes al sud del Camp de Tarragona, Terres de l’Ebre, Pirineu i Alt Empordà. En conjunt farà sol i les temperatures màximes pujaran arreu.

L’excepció la trobarem a la cara nord del Pirineu, on arribaran noves precipitacions i, per tant, s’intensificarà de nou la nevada, si bé no nevarà ni de bon tros tant com aquests últimes hores, quan s’han acumulat més de 80 centímetres a les cotes mitjanes amb nombroses incidències. De fet, la cota de neu pujarà i passarà dels 700 als 1.400 metres, ja que deixarem enrere la irrupció d’aire fred d’aquesta setmana. Aquestes són les dades del Meteocat sobre les ventades més importants del dijous:

Mapa amb els gruixos més importants de neu caiguts al Pirineu
Mapa amb els gruixos més importants de neu caiguts al Pirineu | Meteocat

 

Es mantenen algunes alertes per vent

Després d’un vendaval que ha deixat fins a 150 km/h i molts problemes a tot Catalunya, aquest divendres les alertes per vent desapareixen de gran part del territori, però encara se’n mantenen algunes, segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). Durant gran part del dia estan amb avís taronja les comarques de l’Empordà, Ripollès, Cerdanya, Alt Urgell, Alta Ribagorça i els dos Pallars.

Mapa d'alertes per vent aquest divendres
Mapa d'alertes per vent aquest divendres | Meteocat

 

Compte al Pirineu perquè es produirà l’efecte torb, que és quan el vent aixeca la neu, i el risc d’allaus és molt elevat, de fins a nivell 4 sobre 5. També hi ha alerta groga al Baix Empordà, Garrotxa, Berguedà i Solsonès. En tots els llocs amb avisos es poden superar els 90 km/h.

Més fred de nit, màximes amunt i fogony al Pirineu

Pel que fa a les temperatures, de nit farà més fred a tots els lloc on encalmi el vent amb glaçades més extenses.  Mínimes entre els -6º i els -1º al Pirineu, punts de l’interior i punts del nord-est lluny de la costa. A la resta de l’interior i prelitoral registraran entre  -4º i 1º, mentre que al litoral es quedaran entre els 1º i 6º. No obstant, allà on bufi el vent el termòmetre no baixarà tant, mentre que al vessant sud del Pirineu hi haurà l’efecte fogony, és a dir, que el vent del nord bufarà reescalfat. 

Si ens fixem amb les màximes, pujaran arreu amb entre 8º i 13º molts valors. No obstant, a prop de la costa hi haurà força més bonança, sobretot on no hi faci vent, i al litoral i prelitoral les màximes es quedaran entre els 10º i 15º. 

Sortida de sol a Verges aquest dijous
El sol lluirà arreu aquest divendres | Àngel Galán

 

Inici de cap de setmana tranquil però final més mogut

Pel que fa a la previsió del cap de setmana, dissabte serà un dia força tranquil amb sol i temperatures més altes, tot i que el vent encara es deixarà sentir al sud de Tarragona i a l’Empordà. Diumenge arriba un nou front que portarà un temporal de vent a la meitat sud de Catalunya, mentre que la nevada es reactivarà a la cara nord del Pirineu i cauran xàfecs de tarda al nord-est.