Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Avió d'Iberia enlairant-se al Prat

250.000 cotxes contaminen igual que un sol vol de Barcelona a Madrid

Per tal de reduir les emissions es planteja seriament suprimir el pont aeri entre ambdues capitals per tal de promoure la mobilitat sostenible amb l'AVE

El vol entre ambdues ciutats, Madrid i Barcelona,  emet més que 250.000 cotxes nous amb el distintiu ambiental, fet que equival a unes emissions de 363.000 tones/any  de diòxid de carboni (CO2), el principal gas d'efecte hivernacle. Aquest motiu és pel qual, Ada Colau, l'alcaldessa de Barcelona volia suprimir el pont aeri, entre altres motius, ja que també es disposa de l'AVE, transport molt més sostenible.

El pont aeri en qüestió

«La majoria dels vols entre Madrid i Barcelona són connexions de vols de llarg i mig recorregut  i no poden suprimir si l'AVE no arriba als dos aeroports i els passatgers no poden embarcar les maletes, diguem a Barcelona i després recollir-ja en la destinació, sigui Buenos Aires, Mèxic o qualsevol altre», ha afirmat Javier Gándara, president de l'Associació de Línies Aèries (ALA). A Madrid sí que està previst crear aquesta connexió intermodal però a Barcelona encara no.

Coneixent aquesta premissa,  la regidoria d'Ecologia han assegurat que la proposta municipal només inclou per ara la supressió dels vols que tenen exclusivament origen i destinació en les dues capitals.  De la xifra de CO2 que estalviaria la mesura municipal caldria restar, per tant, la dels vols de connexió, el percentatge cap dels operadors ha volgut facilitar. El càlcul aproximat és que són més de la meitat però no han precisat més.

El tren com a alternativa

L'AVE podria absorbir sense problemes a tots els passatgers aeris, encara que AENA (Aeroports Espanyols i Navegació Aèria) no està d'acord amb aquesta afirmació. Els actuals 4,4 milions de passatgers podrien pujar fins a set sense problemes, només n'hi hauria prou amb la reestructuració del servei de Renfe i l'entrada de nous operadors a primers de l'any vinent, la capacitat del corredor ferroviari augmentarà un 60%, segons Adif.

L'AVE és l'alternativa principal per frenar emissions, ja que són pràcticament inexistents, atès que s'abasteix amb electricitat d'origen exclusivament renovable des de l'any passat. El tren ja ha absorbit una part dels passatgers del corredor. Amb els 4,4 milions amb què ha tancat el 2019, va superar de llarg els 2,5 del pont aeri. El tren s'emporta el 64% el pastís però l'avió encara reté el 36%.