Imatge d'una sortida de sol entre núvols a Calella de Palafrugell

Comencen a arribar els primers canvis en el temps aquest divendres

Els núvols aniran a més al llarg del dia però l’ambient encara serà molt agradable al centre de la jornada. Tot plegat serà el preludi del canvi radical cap a l'hivern d'aquest cap de setmana

Aquest divendres comencen a arribar alguns dels canvis tan anunciats els últims dies. De moment, però, només ho notarem en un augment de la nuvolositat des de Ponent fins a llevant a mesura que avanci la jornada. Les temperatures baixaran una mica però encara es mantindran similars amb un ambient suau o una mica càlid a migdia. Màximes entre els 20º i 25º en conjunt, més baixes a punts de muntanya i del nord de la Catalunya Central. 

Tot plegat no tindrà res a veure amb el fort i sobtat canvi de temps que arriba dissabte i que ens portarà fred de ple hivern, pluja i neu.  Divendres al matí, el sol encara lluirà en general, però aniran arribant bandes de núvols alts i prims per Ponent que s’estendran per tot el territori. A partir de la tarda, la nuvolositat serà cada vegada més abundants i, de fet, al vespre i nit ja poden caure alguns xàfecs poc importants a les Terres de l’Ebre i a les comarques de Lleida.

Canvi brusc de temps a partir de dissabte

El temps es complicarà de valent de cara a dissabte. L’arribada d’una massa d’aire d’origen polar farà baixar en picat les temperatures amb valors més típics d’hivern i portarà pluja a molts punts. De fet, les mínimes es donaran al final del dia, ja que l’aire fred anirà entrant al llarg de la jornada.

S’esperen pluges generals i les més importants seran al centre de Catalunya i a punts del litoral i prelitoral. Localment es podrien acumular fins a 80 l/m2. A més, la cota de neu també baixarà força i es situarà al final del dia entre els 1.000 i els 1.300 metres. En tot l’episodi, es poden assolir entre 15 i 30 centímetres de neu nova a les parts altes de la cara nord pirinenca. Serà un dia molt ennuvolat i amb un ambient plenament hivernal. De fet, les màximes es registraran al matí i a la tarda molts valors es mouran al voltant dels 10º.

De cara a diumenge, seguirà l’ambient fred amb la majoria de màximes entre els 10º i els 15º, més baixes a punts de l’interior i de muntanya. La cota de neu seguirà baixant i es situarà per sota dels 1.000 metres. No obstant, sembla que les precipitacions desapareixeran força, però encara en quedaran algunes a la tarda a punts del litoral i del nord-est. El vent bufarà amb ganes als dos extrems del país.

Fred de ple hivern per uns quants dies

Segons indiquen els models meteorològics, les temperatures tan baixes que tindrem, uns 5º per sota de la mitjana, s’allargaran encara uns quants dies. De fet, arribarem a la Castanyada amb un ambient atípicament fred per l’època, i les precipitacions podrien tornar de cara a dimecres amb més neu al Pirineu.