Un milió. Aquest és el nombre de persones que, actualment, pateixen a Espanya una incapacitat permanent. Aquesta xifra és el conjunt d'incapacitats tant parcials, totals, absolutes com de gran invalidesa.
A tots els treballadors que en pateixen alguna, la Seguretat Social els concedeix una pensió per incapacitat. Això és així si la persona no pot fer l'activitat laboral com ho feia fins ara.
Tot i això, el simple fet que el treballador pateixi una malaltia no vol dir que l'interessat tingui dret a una prestació. I és que, l'INSS té com a requisit que aquesta malaltia impedeixi poder treballar.
Com es pot aconseguir la incapacitat permanent?
Per poder sol·licitar una prestació per incapacitat permanent, un dels requisits és presentar la sol·licitud a la Seguretat Social. Després, un Tribunal Mèdic serà l'encarregat de valorar la incapacitat o no del treballador sol·licitant.
Tot i això, cal tenir clar que no és senzill que es reconegui la infecció. Perquè te'n facis una idea, el 53,47% de les sol·licituds acaben sent denegades. Així ho confirmen les dades de l'INSS o l'Institut Nacional de la Seguretat Social.
Aquests són els diferents tipus d'incapacitat permanent
Abans de conèixer quines malalties poden derivar en una incapacitat permanent, cal saber que hi ha quatre tipus diferents. Depenent del grau, l'interessat té dret a una pensió diferent.
Incapacitat permanent parcial
La incapacitat permanent parcial es reconeix quan es disminueixen les capacitats del treballador com a mínim un 33%.
Incapacitat permanent total
La incapacitat permanent total es reconeix quan el treballador no pot fer les tasques fonamentals ni tampoc la seva professió habitual. No obstant això, sí que pot exercir una altra activitat laboral. En aquest cas, teniu dret a cobrar un 55% de la base reguladora.
Incapacitat absoluta permanent
La incapacitat absoluta permanent és aquella que inhabilita la persona per fer qualsevol ofici. En aquest cas, té dret a cobrar una prestació del 100% de la base reguladora de caràcter vitalici.
Gran invalidesa
La gran invalidesa s'atorga conjuntament amb la incapacitat permanent quan, a causa de les pèrdues funcionals del cos, cal assistència d'altres persones.
Aquest és el llistat de les 27 malalties que permeten cobrar per incapacitat permanent
El portal Campmany Abogados ha portat a terme una llista amb les 78 malalties per les quals un treballador pot sol·licitar una incapacitat permanent. A continuació, les següents que mostrarem en són 27:
- Trastorn Adaptatiu Mixt
- Trastorn bipolar
- Trastorn d'ansietat
- Síndrome de Ménière
- Síndrome de Sjögren
- Síndrome de Südeck
- Síndrome de Tourette
- Síndrome del túnel carpià
- Síndrome subacromial
- Siringomielia i Arnold Chiari
- Stargardt
- Radiculopatia Lumbar
- Retinopatia diabètica
- Retinosi pigmentària
- Rizartrosi
- Hèrnia discal
- Ictus
- Lesió medul·lar
- Lumbàlgia crònica
- Lupus
- Maculopatia
- Miopia Magna
- Narcolèpsia
- Neuropatia cubital
- Postpoli
- Malalties renals
- Epilèpsia
No obstant això, dins del llistat també n'hi entren d'altres com l'MPOC, l'esclerosi múltiple, el càncer, la depressió o la fibromiàlgia, l'Alzheimer, la diabetis o l'atàxia, entre moltes altres.
Això és el que es cobra per una incapacitat permanent
Una altra de les coses que cal tenir en compte és quina quantitat es rep si es pateix una incapacitat permanent. Aquestes pensions ascendiran en 2023 un 8,5%, així com succeirà amb la resta de les prestacions. Per tant, la pensió mitjana passarà de 1.019 euros al mes a 1.106 euros. És a dir, patiran un increment de prop de 100 euros.
Les quanties mínimes, per part seva, també variaran. Si es té un cònjuge a càrrec, pujarà a 966,19 euros al mes, però, si no es té un cònjuge a càrrec, es quedarà a 783,04 euros mensuals. D'altra banda, si es té cònjuge, però aquest no està a càrrec de la persona, la quantia serà de 743,22 euros mensuals el proper any.
NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp