Imatge d'unes palmeres afectades pel vent

Vent molt fort fins al migdia de dimarts a molts punts

Les ventades afectaran sobretot les comarques de Tarragona, l’Empordà i Pirineu, però es deixaran sentir a més llocs. El temporal anirà clarament a la baixa a la tarda

El vent que ha començat a bufar aquest dilluns seguirà amb nosaltres durant part del dimarts. Les ventades seran molt fortes a les comarques de Tarragona, especialment a les Terres de l’Ebre, així com a l’Empordà, Pirineu i Prepirineu, però també es deixaran sentir gran part de Catalunya de forma més moderada o feble, sobretot al sud de Barcelona. 

La part més intensa de l’episodi s’espera de nit i fins a migdia, ja que, a partir de primera hora de la tarda, el temporal de vent anirà clarament a la baixa.  Fins dilluns al vespre,  les ràfegues més fortes s’han registrat a l’Empordà i a les Terres de l’Ebre on es ronden els 100 km/h. 

Hi ha diverses alertes activades en aquest sentit com, per exemple, elpla Ventcat de Protecció Civil a totes aquestes zones més afectades pel fort vent. Tot plegat en un dia més aviat assolellat en general però marcat pel pas de bandes de núvols alts i prims  que, en algunes ocasions, enterboliran força el cel. A més, hi haurà algunes nuvolades a punts de muntanya, mentre que a la cara nord del Pirineu hi haurà nevades a partir d’uns 1.000 metres fins a migdia, moment a partir del qual s’obriran clarianes.

Pel que fa a les temperatures, de nit es mantindrà el mateix ambient fred incrementat pel vent amb la majoria de mínimes entre els 5º i 10º, si bé a molts punts de l’interior es quedaran per sota i les glaçades negres sovintejaran al Pirineu, tot i que el vent pot frenar moltes d’elles. Pel que fa a les màximes, pujaran més i es situaran entre 13º i 18º la majoria.  Aquest dilluns ha començat amb pluja que ha regat tot Catalunya però que ha deixat quantitats de precipitació poc importants.

Alerta per fort vent a moltes comarques

El vent bufarà de mestral a Tarragona, de tramuntana al Pirineu i l’Empordà i de Ponent a la resta de Catalunya. Les zones més afectades per les fortes ventades seran les comarques de Tarragona, zona pirinenca i l’Empordà, tot i que també es deixaran sentir a més punts. El temporal es mantindrà intens de nit, matí i fins a migdia, però a la tarda anirà clarament a la baixa.

En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) manté actius molts avisos per fort vent amb ràfegues que, localment, poden superar els 100 km/h. L’alerta taronja afecta fins el migdia de dimarts el Baix Camp, Montsià, Baix Ebre, Alt Empordà, Ripollès, Cerdanya, Berguedà, Solsonès, Alt Urgell, els dos Pallars, Alta Ribagorça i Vall d’Aran. També hi ha  alerta groga al Garraf, Baix Llobregat, Alt Penedès, Baix Empordà i resta de comarques de Tarragona.

A partir de migdia, les alertes desapareixen de tot Catalunya, si bé encara es mantindrà un vent que anirà perdent molta pistonada. El que si que es mantindrà és l’alerta per mala mar a la Costa Brava, on es poden aixecar onades de més de 2,5 metres d’altura. 

Atenció perquè el terreny està molt moll a causa de les fortes i abundants pluges d'aquesta tardor. Això vol dir que el terra està molt tou i debilitat, raó per la qual molts arbres poden ser vulnerables al vent i si les ràfegues són prou fortes podríem tenir moltes caigudes d'arbres. Molta precaució en aquest sentit, especialment a Tarragona, Empordà i zona del Pirineu. 

L’anticicló s’instal·la a Catalunya

Un cop passi el temporal de vent, l’anticicló arribarà a Catalunya i s’instal·larà durant força dies. Una situació que no vivíem des de feia molt temps. Per tant, a partir de dimecres tindrem sol en general i les temperatures pujaran clarament, amb valors inclús força atípics per l’època. Les pluges s’agafen una pausa llarga, tot i que entre divendres i el cap de setmana hi pot haver algun canvi poc important.