Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Els núvols aniran a més amb els primers ruixats dimarts a la tarda

Primers canvis dimarts a l’espera de la forta llevantada

A la tarda els núvols aniran a més amb els primers ruixats febles a la costa i prelitoral. Dimecres la pluja pot ser abundant a moltes comarques

Els núvols aniran a més amb els primers ruixats dimarts a la tarda
Els núvols aniran a més amb els primers ruixats dimarts a la tarda | Arxiu

El temps es va complicant a poc a poc i aquest dimarts ja arribaran els primers canvis amb un augment dels núvols a la tarda i els primers ruixats febles a zones de la costa i prelitoral. Tot plegat serà el preludi de la llevantada de gota freda que dimecres ens portarà pluges força generals i abundants a diverses comarques.

Mapa de previsió per aquest dimarts a la tarda
Mapa de previsió per aquest dimarts a la tarda | Catalunya Méteo

De moment, aquest dimarts al matí el temps aguantarà, però els núvols aniran a més pel sud i s’aniran estenent per tot arreu, arribant a quedar el cel ben ennuvolat  a la costa, prelitoral i meitat sud a la tarda i vespre, amb els primers ruixats febles que aniran a més amb el pas de les hores. El vent de l’est i nord-est també guanyarà força i ja hi ha les primeres alertes per ventades fortes a la costa i prelitoral i per molt mala mar a tota la costa. Aquests són els avisos del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC): 

Mapa d'avisos per vent i mala mar aquest dimarts a la tarda
Mapa d'avisos per vent i mala mar aquest dimarts a la tarda | Meteocat

Llevantada de primera categoria

La llevantada ens afectarà de ple dimecres i ja de matinada les pluges es faran més extenses i abundants a la costa i prelitoral de la meitat sud i a les Terres de l’Ebre. Al llarg de la jornada, les precipitacions aniran a més i ja es poden acumular quantitats destacables en aquestes àrees. No obstant, a les comarques de Lleida i àrees properes pràcticament no s’hi espera aigua.

Al llarg del dimecres, les pluges més importants cauran al litoral i prelitoral, especialment entre el sud de la costa de Barcelona i nord de la de Tarragona, així com al nord-est de Catalunya. Localment pot caure algun aiguat torrencial amb alguns problemes i es poden superar els 50 o assolir els 100 l/m², tal com alerta el SMC. Atenció també amb el fort temporal de mar amb onades que poden superar els 5 metres d’altura, ja que els vents marítims seran de llarg recorregut i aportaran una mala mar com feia temps que no teníem. Molta precaució.

Mapa d'avisos per pluja, vent i mala mar per dimecres
Mapa d'avisos per pluja, vent i mala mar per dimecres | Meteocat

Tot plegat és fruit de la borrasca mediterrània creada a la costa del sud-est peninsular i Balears a partir de la gota freda que ha deixat autèntics aiguats amb més de 100 l/m² dilluns en alguns punts i que seguirà deixant aigua en aquestes zones dimarts. La pertorbació pujarà de latitud i ens acabarà afectant, tot i que un petit moviment del centre de la borrasca pot fer variar les previsions, raó per la qual recomanem anar seguint amb molta atenció la situació.

Temperatures poc fredes i neu ben amunt

Pel que fa a les temperatures, seran poc fredes en conjunt per l’entrada dels vents més càlids i temperats i la majoria de màximes se situaran entre els 12º i 17º tant dimarts com dimecres, si bé seran més curtes al Pirineu i a zones de l’interior. De nit pujaran els termòmetres per la presència de núvols dimecres, però dimarts a primera hora encara ens haurem d’abrigar força. No obstant, el vent i la humitat poden fer més acusada la sensació de fred.

Amb tot, la cota de neu se situarà entre els 1.700 i 1.800 metres, si bé la nevada no serà molt abundant, de fet serà inexistent gairebé al Pirineu de Lleida i cara nord, mentre que en algunes zones de l’oriental sí que es poden acumular gruixos més destacats  en cotes altes.

Clara millora pel Pont de la Puríssima

Fins dijous al matí pot ploure a moltes comarques, però el temps anirà millorant clarament i, de fet, de cara al Pont de la Puríssima, en què molta gent té festa del 6 al 8 de desembre, el sol dominarà en conjunt amb boires a l’interior i temperatures que es recuperaran més de dia, si bé de nit farà fred normal per l’època.