Declaració de la Renta

Els 3 milions d'espanyols que ja no hauran de declarar la seva renda l'any que ve

El Govern ha anunciat noves mesures que beneficiaran els treballadors amb ingressos més baixos

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha anunciat aquest matí els plans del Govern en matèria fiscal. El Govern de Pedro Sánchez aprovarà un ambiciós paquet de mesures. La intenció és augmentar la recaptació per als més rics i alleujar la càrrega de les rendes més baixes.

La reforma fiscal que ha anunciat la ministra preveu un augment de la recaptació valorat en 3.144 milions d'euros els dos anys vinents. Les noves mesures s'incorporaran al projecte de Pressupostos de 2023, que encara no està tancat. PSOE i Unidas Podemos segueixen negociant els Pressupostos Generals de 2023.

El Govern de Pedro Sánchez planteja aquesta reforma fiscal dins el marc de la crisi econòmica derivada de la guerra d'Ucraïna. És el moviment de l'Executiu davant de l'augment de preus generalitzat. Les noves mesures inclouen novetats importants sobre la declaració de la renda.

Quins espanyols no hauran de declarar la Renda el 2023?

Entre les iniciatives que presenta el Govern, s'hi inclou l'increment de 14.000 a 15.000 euros a la quota exempta de tributar per l'impost de la renda. No hauran de fer la declaració de la renda els que guanyin 15.000 o menys cada any. Això vol dir que prop de tres milions d'espanyols no hauran de fer la declaració.

Es calcula que la reducció per rendiments de treball repercutirà de manera positiva a la meitat dels treballadors. La reducció passa dels contribuents de 18.000 a 21.000 euros, xifra que representa el salari mitjà. «Un treballador que avui guanya 18.000 euros, se n'estalviarà 746 a l'any», ha explicat la ministra.

María Jesús Montero
La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero | GTRES

El mínim exempt per fer la declaració de la renda passa de 14.000 a 15.000 euros, i això inclou gairebé tres milions d'espanyols. Per evitar un desequilibri fiscal, el Govern acompanya la mesura amb l'increment del Salari Mitjà Interprofessional. El paquet inclou, a més, altres mesures.

Altres mesures fiscals

El Govern ha anunciat un augment dels impostos per a les rendes superiors a 200.000 euros, del 26% al 27%. Per a les rendes per sobre dels 300.000 euros, el tipus augmentarà fins al 28%. Es tracta de la principal mesura per augmentar els impostos als que més tenen.

Però, a més, l'Executiu fa un pas més i presenta un nou impost als rics que serà temporal, per al 2023 i per al 2024. Ho pagaran els contribuents amb uns guanys superiors als 3 milions d'euros. L'impost comptarà amb tres trams, contemplats de l'1,7% al 3,5%.

La mesura afectarà 23.000 contribuents, i suposarà una recaptació de 1.500 milions a les arques de l'Estat. S'evitarà la doble imposició en ser totalment deduïble la quota que s'aboni per patrimoni a les comunitats autònomes. L'impost començaria a funcionar l'any que ve.

Falta tancar els pressupostos

PSOE i Unidas Podemos negocien des de fa temps aquestes mesures i ahir es van acabar de detallar a altes hores de la nit. Els pressupostos encara no estan tancats, però sí que hi va haver acord en matèria fiscal. Així ho ha anunciat aquest matí la ministra d'Hisenda.

Les negociacions dels Pressupostos Generals de l'Estat sempre són les més difícils a la coalició de Govern. Aquest any també hi ha hagut tibantors, i encara falten temes per acordar. Tot i això, ahir a última hora de la nit es va arribar a  un consens pel que fa a les mesures fiscals.

Els dos socis de Govern veuen amb bons ulls l'augment dels impostos i la creació d'un nou impost per als rics. Aquesta era una de les mesures que Podemos reclamava amb més insistència des del començament de la legislatura. El PSOE entén que aquest és el moment més indicat.