La reforma fiscal aprovada fa uns dies pel Govern ha generat molt d'enrenou. Entre altres mesures, anunciaven un impost temporal per als patrimonis més elevats. Des del Ministeri d'Hisenda es veien obligats a prendre mesures davant de la postura adoptada inicialment per algunes comunitats autònomes. La decisió de l'Executiu també afectava les rendes d'entre 18.000 € i 21.000 €, que veuran reduït l'IRPF. Estimen que això beneficiarà aproximadament la meitat de la població.
S'esperen mesos complicats a Catalunya fins a finals d'any
Diversos els economistes ja s'han pronunciat sobre la tardor que espera a Catalunya. Gonzalo Bernardos augurava que caldria continuar estrenyent-se el cinturó, però descartava completament qualsevol tipus de crisi. Confiava que podríem superar els pròxims mesos sense gaires dificultats.
D'altra banda, Niño Becerra es mostrava contrari a l'increment d'impostos i proposava prioritzar altres solucions. El Banc Central Europeu (BCE) també tenia clar que qualsevol mesura nova ha de ser temporal i específica.
Philip Lane assenyalava que, per evitar que els paquets fiscals carreguin sobre el dèficit, els adinerats havien d'exercir un paper essencial. Suggeria una pujada de taxes als més rics i a les companyies amb més beneficis. Entenia que així s'ajudava els col·lectius més vulnerables i castigats per la pujada dels preus.
A més, es preveu que hi hagi un augment dels tipus d'interès a finals d'octubre. Davant la postura del BCE, Santiago Niño Becerra va voler fer una recomanació a través del seu compte de Twitter.
Niño Becerra proposa alternatives a les pujades d'impostos
L'economista considera que el més adequat és evitar la pujada d'impostos per rebaixar la inflació. Segons la seva opinió, hi ha altres alternatives que podrien donar un bon resultat sense necessitat d'afectar la butxaca d'alguns contribuents.
En primer lloc, aposta per perseguir el frau i l'elusió fiscal. També proposa l'optimització de la despesa pública, a més de crear un IVA que gravi els articles de luxe. En cas que això no donés els resultats desitjats, sí que arribaria el moment d'elevar els impostos. Sobretot, a aquells ciutadans que més rendiment han tret a la crisi i menys l'acusen als seus comptes.
Les mesures del BCE no van donar el resultat desitjat
Des que es van posar en marxa les mesures per contenir la inflació a escala europea, la situació no ha registrat grans millores. L'euro continua devaluant-se i el deute sobirà continua incrementant la rendibilitat. Davant d'això, el BCE s'ha hagut de plantejar encarir el preu dels diners.
La presidenta d'aquesta entitat, Chirstine Lagarde, confessava que, al principi, tot hauria d'anar pitjor perquè es millorés. És gairebé segur que els tipus d'interès continuïn a l'alça, cosa que també creu Niño Becerra: tot apunta que podrien arribar al 5,5 % al continent.
Catalunya se salvarà de la crisi
Un altre economista, Gonzalo Bernardos, oferia fa uns dies una visió més optimista que la de Niño Becerra. Adverteix que patirem «una gran desacceleració i el creixement del PIB serà exigu». No obstant això, ens salvarem del decreixement «per l'escassa producció industrial i la bona temporada turística».
Tanmateix, hi haurà altres països europeus que patiran de ple la crisi al llarg dels pròxims mesos. És el cas d'Alemanya, que ja no comptarà amb «una matèria primera molt barata», com és el gas natural. També veurà reduïda la capacitat exportadora per qüestions polítiques i econòmiques. Considera que la indústria germànica, que és «el seu gran estendard, ho passarà molt malament». Això ens portarà a entrar «en una crisi estructural». A Catalunya, per part seva, només patirem «una lleu recessió».