Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Peix i marisc variat

Els 3 peixos que mengem a Catalunya i comporta riscos: caldria evitar-los

Segons un nou estudi, cal anar amb compte amb certs peixos que es consumeixen a Espanya a causa dels riscos que comporten per a la salut

Encara que el peix és un aliment amb molts beneficis per a la salut, és cert que cal tenir especial cura amb algunes varietats, com ara tres opcions que consumim habitualment al nostre país.

No hi ha dubte, el peix és un aliment molt saludable i recomanable per incloure a la nostra dieta. Ens aporta proteïnes d'alta qualitat, àcids grassos omega 3 beneficiosos, vitamines i minerals essencials per a l'organisme.

Tot i això, no tots els peixos són iguals ni tenen les mateixes propietats nutricionals. Alguns poden contenir més greix, més mercuri o més contaminants que altres, cosa que pot afectar la nostra salut si els consumim en excés o amb freqüència.

El mercuri és un element metàl·lic d'alta densitat que pot ser trobat a la natura, però també és alliberat per activitats humanes com la mineria, la indústria i la crema de combustibles fòssils.

Quan consumim molt de peix amb mercuri, pot provocar danys neurològics i reproductius, especialment en nens i dones embarassades o en període de lactància.

Per això, és important triar bé el tipus de peix que comprem i consumim, tenint-ne en compte l'origen, la mida, el mètode de pesca i la forma de preparació. Així podrem gaudir dels beneficis sense riscos innecessaris.

Entre els peixos més populars a Espanya hi ha alguns que hauríem d'evitar o limitar pel seu contingut en mercuri. Aquests són:

Panga

La panga és un peix blanc d'aigua dolça que es cria principalment al sud-est asiàtic (Vietnam, Tailàndia…). És un peix barat i amb poques espines, però també amb poc sabor i poc valor nutricional. Té gairebé les mateixes proteïnes que el pa i molt poc omega 3.

A més, la panga pot contenir alts nivells de mercuri a causa de la contaminació dels rius on es cria. Segons un estudi realitzat per investigadors espanyols, el consum continuat de panga exposa nivells de mercuri superiors als permesos per l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Això pot suposar un risc per a la salut neurològica i reproductiva.

Pangasius
El pangasius es cultiva en aigües contaminades i sol contenir molt de mercuri | Getty Images

Tilàpia

La tilàpia és un altre peix blanc d'aigua dolça que es cria principalment a la Xina. És un peix econòmic i versàtil culinàriament parlant, però també insípid i insuls nutricionalment parlant. Té menys proteïnes que altres peixos blancs i molt poc omega-3.

Igual que la panga, pot contenir alts nivells de mercuri a causa de la contaminació de l'aigua on es cria. A més, pot tindre residus d'antibiòtics o metalls pesants. També pot tenir un impacte negatiu sobre el medi ambient com a espècie invasora.

Perca

Procedent del llac Victòria, és un peix saborós i amb una carn ferma, però també amb una composició nutricional similar a la de la panga: poques proteïnes i poc omega 3.

La perca també pot contenir alts nivells de mercuri a causa de la contaminació del llac on es pesca. Segons un altre estudi realitzat per investigadors espanyols, algunes mostres analitzades superaven el límit legal establert per la Unió Europea (UE) per a aquest metall pesant.

La perca
La perca és un altre dels peixos més afectats en aquest sentit | Getty Images

Quins peixos pots consumir amb tranquil·litat pel baix contingut en mercuri?

Afortunadament, no tots els peixos tenen un alt contingut de mercuri. Hi ha moltes espècies que presenten nivells baixos o mitjos d'aquest metall pesat i que podem consumir amb tranquil·litat, sempre dins d'una dieta variada i equilibrada.Segons l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN), aquests són alguns dels peixos amb baix contingut de mercuri:

Salmó

És un peix blau ric en omega 3, proteïnes i vitamines B6 i B12. Es pot consumir fresc o fumat, però cal evitar el salmó marinat (pel seu alt contingut en sal) o el transgènic (pels possibles efectes negatius sobre el medi ambient i la biodiversitat).

Imatge d'un plat de salmó amb verdures de guarnició
El salmó és un peix blau ric en omega 3, proteïnes i vitamines B6 i B12 | Getty Images

Sardina

És un altre peix blau ric en omega 3, proteïnes, calci, fòsfor i vitamines A i D. Es pot consumir fresca o conserva al natural o en oli d'oliva. La millor forma de preparar-la és rostida o a la planxa.

Daurada

És un peix blanc molt popular pel preu econòmic. Té una carn ferma i saborosa, amb poques espines. Aporta proteïnes, fòsfor, potassi i vitamines del grup B. La millor manera de preparar-la és al forn oa la sal.

Llenguado

Es tracta d'un altre peix blanc molt apreciat pel sabor delicat i la carn fina, que té poques calories i molta proteïna. També aporta fòsfor, potassi i vitamines del grup B. Es pot cuinar a la planxa, al forn o arrebossat.

Com sabem, el consum moderat de peix és beneficiós per a la nostra salut sempre que sapiguem triar les espècies més adequades segons el contingut en mercuri. Alguns peixos poden contenir alts nivells d'aquest metall pesant a causa de la contaminació de l'aigua on es crien o pesquen. Això pot suposar un risc per a la salut neurològica i reproductiva.

Per això, hem d'evitar o limitar el consum de peixos com el peix espasa, la tonyina vermella, el marraig, la tintorera, la perca, la til·làpia i la panga. En canvi, podem consumir amb tranquil·litat peix com el salmó, la sardina, la daurada, el llenguado i el calamar.