Des de l'esclat de la pandèmia, els científics de tot el món s'han posat a investigar per a intentar llançar una mica de llum sobre aquest desconegut virus. Al principi, tots els esforços es van centrar a identificar tots els símptomes del coronavirus per a facilitar la detecció ràpida dels casos.
En tractar-se d'una malaltia que presenta diversos quadres mèdics en funció del pacient i una varietat de símptomes estranys i altres freqüents amb altres patologies, la necessitat de conèixer la capacitat del virus per a afectar els diversos òrgans continua sent fonamental.
No obstant això, en aquest àmbit, cada vegada està prenent major rellevància l'estudi del coronavirus a llarg termini. A pesar que la malaltia és encara molt recent per a avaluar les seqüeles de la malaltia en els pacients, ja han estat molts els científics que han estudiat el fenomen dels símptomes persistents.
Els 4 símptomes de la covid-19 que més perduren
Recentment, la Universitat de Ginebra ha iniciat un estudi per a avaluar les conseqüències del coronavirus a llarg termini. Després de seguir l'evolució de la malaltia en 669 persones amb Covid-19, els científics suïssos van descobrir que existeixen uns certs símptomes del coronavirus que tendeixen a prolongar-se durant més de 6 setmanes.
Es tracta de quatre símptomes que des de l'esclat de la pandèmia han estat relacionats directament amb el coronavirus: la fatiga, la insuficiència respiratòria, la pèrdua del gust i la pèrdua de l'olfacte. Segons han afirmat els científics en el seu estudi, en un de cada tres casos es produiria aquesta prolongació d'aquests quatre símptomes del coronavirus més enllà del període de quarantena.
Els científics de la Universitat de Ginebra i altres institucions van seguir l'evolució de la malaltia en 669 pacients contagiats, dels quals un terç van reportar símptomes després de la sisena setmana, inclosos pacients que no pertanyien a grups de risc ni presentaven greus quadres mèdics.
«A molts pacients els preocupa quant duraran els seus símptomes i si alguns són crònics, però com no tenim una resposta mèdica clara, és important acompanyar a aquests pacients i escoltar-los», va assenyalar una de les científiques de la universitat ginebrina, Mayssam Nehme.
Científics suïssos demanen conscienciar la població
D'aquesta manera, els símptomes més comuns a llarg termini del coronavirus són la fatiga, la insuficiència respiratòria, la pèrdua de l'olfacte i el gust, i en menor mesura tos persistent i maldecaps, segons l'estudi. Segons els experts, aquest estudi ha de servir per a reforçar la idea que qualsevol persona, encara que no sigui de risc, és susceptible a estar malalta durant un llarg període per culpa del coronavirus.
Aquesta idea, per als experts, ha de transmetre's a través de campanyes informatives i de conscienciació, dirigides també a empreses i companyies d'assegurances perquè pensin en la salut dels seus treballadors. Malgrat que els resultats de l'estudi han estat concloents per si mateix, la Universitat de Ginebra continuarà amb la recerca per a entendre millor les conseqüències a llarg termini de la Covid-19.
El projecte continua en marxa amb un estudi de l'evolució dels pacients a més llarg termini: tres, set i dotze mesos després de contreure el virus. En aquest camp, ja està treballant l'equip internacional de neurocientífics que lidera l'espanyola Sonia Villapol a Houston (Texas, els EUA), que té com a objectiu analitzar els efectes a llarg termini de la pandèmia, especialment en el camp neurològic.
«Hi ha efectes a curt termini com el mal de cap i la falta de concentració que són transitoris, però no sabem si pot implicar alguna cosa més en el futur. Uns altres són més preocupants i poden tenir seqüeles greus i provocar malalties neurodegeneratives com l'Alzheimer o el Parkinson» ha explicat l'experta en una entrevista a 'El Confidencial'.