Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge de moltes ampolles d'oli i la cara de Gonzalo Bernardos

«Per sota dels 4 euros»: el dia que baixarà l'oli d'oliva segons Gonzalo Bernardos

Gonzalo Bernardos revela que la situació encara trigarà un temps a solucionar-se

L'oli d'oliva s'ha convertit pràcticament en un article de luxe després d'haver duplicat el seu valor al supermercat. L'encariment de l''or líquid' preocupa les famílies. Tot i això, l'economista català Gonzalo Bernardos ha avançat la data en què tornarà a situar-se en els 4 €.

Mentrestant, a les llars d'Espanya no ha quedat més remei que buscar alternatives. Es tracta d'un producte molt utilitzat a la cuina i que es pot considerar de primera necessitat. Moltes persones ja l'han reemplaçat per l'oli de gira-sol, sobretot a l'hora de fregir. Tanmateix, el mercat també sospita que això derivarà en un increment d'aquest darrer tipus d'oli. Per tant, la situació encara podria empitjorar més.

L'economista de Barcelona Gonzalo Bernardos va voler donar el seu punt de vista sobre el que està passant amb el preu de l'oli d'oliva. En qüestió de pocs mesos s'ha convertit en un aliment pràcticament inaccessible, només a l'abast d'algunes butxaques. Al programa de La Sexta 'Más vale tarde' va donar unes quantes claus de què ens espera.

El preu de l''or líquid' amaga moltes incògnites. El presentador de l'espai, Iñaki López, es preguntava com s'ha pogut arribar a aquests nivells. Sobretot si som «el país número u productor d'oli d'oliva i Irlanda té l'oli de mitjana més baix que nosaltres».

Gonzalo Bernardos intervenint a La Sexta Noche, mirant a càmera i movent la mà
El català sosté que tornarà a situar-se als 4 € el litre. | La Sexta

Va continuar dient que, segons el govern espanyol, «no hi ha solució política i només baixarà el preu quan plogui». És cert que a molts països encara es pot comprar a un preu assequible, però possiblement «és el que exporta Espanya fa quatre o cinc mesos», quan encara conservava un cost assumible.

L'economista català ha explicat que aquest article «té molt complicat conquistar mercats exteriors. Per no perdre quota de mercat poden estar venent-lo a una quantitat inferior a la que el venen a Espanya», ha destacat.

Gonzalo Bernardos ho confia tot a les collites

El barceloní va voler reforçar la seva teoria amb les collites. En el cas de la de l'oli d'oliva, s'ha vist molt perjudicada els darrers temps per les sequeres del sud d'Espanya. «Normalment, després d'una collita bona, n'hi ha una dolenta», apunta.

Continua dient que la de 2022-23 «ha estat molt dolenta i ha baixat la producció un 55 %», publica El Periódico de Aragón. En el cas de la temporada 23-24, «serà una excepció a la regla i també serà molt dolenta». Principalment, perquè no s'esperen prou pluges.

Per tant, no confien que pugui remuntar la producció des de començament d'any. L'economista  català no descarta que fins i tot empitjori la situació durant els pròxims mesos.

Muntatge d´oli d´oliva amb bitllets d´euro
El preu de l'oli d'oliva no baixarà fins a l'any 2025. | Getty Images

La pujada va ser del 52,5 % en un any

L'economista de Barcelona confirma que, «quan baixa la producció, el producte es torna escàs i el preu puja». En aquests instants, l'oli d'oliva s'ha encarit un 52,5 % respecte de fa un any, indica.

Però el pitjor de tot això és que no hi ha «perspectives a curt termini que hagi de baixar el preu». Perquè es produís això s'hauria de registrar «una bona collita i no s'espera». Actualment ja s'està pagant a 9 €, segons l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU). Algunes marques eleven el preu fins als 10 €.

Tot i això, l'economista català es mostra esperançat en la recuperació i posa data a la caiguda del preu de l'oli d'oliva: «Serà per a l'any 2025». Sosté que «si plou el que és normal, previsiblement tindrem la millor collita de la història». Creu que els preus que estan ara per sobre dels 8 € baixaran «fins als 4 €».

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!