Foto d'un metge apuntant en un full

Les 4 preguntes amb les quals et poden enxampar un tribunal mèdic: et negaran l'ajuda

La concessió d'una pensió d'incapacitat dependrà d'aquest tribunal

Després d'un accident o malaltia és probable que ja no tinguem les mateixes qualitats per exercir una feina o fer les activitats rutinàries. Això ens empenyerà a sol·licitar una pensió d'incapacitat. Tanmateix, aconseguir-la no resultarà tan senzill i caldrà esquivar unes quantes preguntes trampa que ens faci el tribunal mèdic.

Qualsevol persona es pot veure afectada per un contratemps d'aquestes característiques. En el millor dels casos seria una cosa temporal, que amb el temps se solucionaria. Però no sempre passa això i sempre hi ha el risc de patir un problema prolongat o que duri per a tota la vida.

En cas que passi això últim, la Seguretat Social posa a disposició de la ciutadania una prestació econòmica d'incapacitat permanent. El que es pretén és «cobrir la pèrdua d'ingressos que pateix un treballador». Sobretot quan «veu reduïda o anul·lada la seva capacitat laboral» a causa d'un accident o malaltia.

Qui decideix la concessió de la pensió?

Per accedir a una pensió d'aquestes característiques no s'exigeixen uns requisits concrets. Serà un tribunal mèdic o l'Administració qui s'ocuparà de valorar la persona sol·licitant. Tindrà l'última paraula sobre el dret a percebre una pensió per incapacitat.

Es tracta d'un tràmit obligatori en el cas d'aquelles persones que demanin una baixa de llarga durada. El tribunal mèdic ha de comprovar si aquesta lesió o patologia l'influeix en la seva activitat laboral. A més de verificar si la seva situació és mereixedora d'una prestació, també han de conèixer el seu grau d'incapacitat.

Imatge d'un metge i un pacient durant una consulta
El tribunal mèdic formularà diverses preguntes per conèixer-ne l'estat. | Getty Images

Hi ha una sèrie de detalls on repararan aquests sanitaris a l'hora d'elaborar l'informe. Entre altres coses, els antecedents patològics i mèdics, els tractaments realitzats i les opcions terapèutiques i rehabilitadores. Així ho explica el web de Fidelitis.

A més de valorar-ne l'estat, també es durà a terme una entrevista amb el treballador en qüestió. Se li interrogarà sobre totes aquelles qüestions que considerin necessàries i li preguntaran pel seu estat general i les seves condicions físiques. Segons el portal 65ymás, aquesta trobada sol prolongar-se durant mitja hora i en general sempre inclouen preguntes trampa.

Quines preguntes trampa solen fer?

Si t'has d'enfrontar a un tribunal mèdic perquè et concedeixin aquesta pensió per incapacitat, et vindrà bé conèixer allò que t'espera. Procuren posar a prova el pacient per confirmar si és cert que presenta algun tipus de problema que li impedeixi desenvolupar la seva feina.

La primera pregunta que faran serà la següent: «Com es troba?». A simple vista pot resultar una mica absurda, però no ho és tant. Necessiten conèixer les sensacions del treballador per fer-se una idea del seu patiment.

Un metge amb una tauleta a la mà fent una consulta
Normalment, es rebutgen més de la meitat de les peticions. | Eurecat

També hi ha una altra qüestió que cal tenir en compte: «Ha millorat la seva malaltia o lesió en el temps que ha estat de baixa?», li preguntaran. Volen saber si ha evolucionat favorablement. Això els indicarà si es pot arribar a recuperar de manera definitiva o es pot rebaixar el grau d'incapacitat.

«Ha vingut sol o acompanyat?» serà la qüestió següent que s'abordarà i els servirà per conèixer el grau d'autonomia i independència del sol·licitant.

Finalment, se li preguntarà en quin lloc treballa i quin tipus de tasques solia fer cada dia. D'aquesta manera sabran si pot exercir la seva tasca actual a l'empresa per a la qual treballa. També se'ls consulta sobre la possibilitat de fer altres tasques dins de la mateixa entitat.

El termini per emetre una resolució per part de l'autoritat és de 135 dies. També cal recordar que més de la meitat dels casos que arriben es rebutgen.

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp