Imatge d'una carretera de Navarra afectada pel temporal.

Brusc canvi de temps a Catalunya: alerta per nevades a cotes baixes les pròximes hores

Aquest dilluns es poden superar els 2 centímetres a més de 500 metres a l'Alt Empordà, la Garrotxa i la Selva | Dimarts podria arribar a nevar al Vallès Oriental

Després de la tempesta sempre arriba la calma (i viceversa). A Catalunya se'ns acaba la treva que hem tingut aquests darrers dies i torna el fred i la inestabilitat. Sense anar més lluny, al llarg de les properes hores ja s'esperen algunes nevades a cotes baixes i un augment notable de la sensació de fred a tot arreu. 

Però anem per parts. On pot nevar i quina serà la cota mínima? Doncs segons el Meteocat, podria nevar per sota dels 500 metres entre aquest mateix dilluns a la tarda i s'assenyalen diversos punts de les comarques de Girona, al Vallès Oriental i les Terres de l'Ebre. 

En concret, l'alerta per nevades entre avui a la tarda i demà dimarts, 7 de febrer, s'estén a les comarques de l'Alt Empordà, la Selva, Osona, el Ripollès i la Garrotxa; i també a les comarques del Vallès Oriental, de la Terra Alta, el Baix Ebre i el Montsià. Així mateix, Protecció Civil ha activat en fase d'alerta el Pla especial d'emergències per nevades a Catalunya (Neucat) per la previsió de nevades en diverses comarques.

Dimarts, més neu

Això sí, el dia D serà demà dimarts. Serà el dia més insegur de tota la setmana i tornarà aquesta onada d'aire fred que ja crèiem oblidada. Deixant enrere la suavitat del cap de setmana, el fred torna amb força a Catalunya. 

Aquest dimarts al matí l'episodi de neu es generalitzarà pel territori i s'intensificarà en comarques com la Garrotxa, el RipollèsOsona, la Selva i el Vallès Oriental. Es podrà superar el llindar de 10 centímetres i la cota de neu se situarà al voltant dels 700 metres. Localment podria baixar fins als 400. A la tarda, pujarà als 900 metres al litoral i preliitoral.

Fins dijous, pluja i inestabilitat

És el que preveu el Meteocat. La inestabilitat màxima s'accentua a Catalunya i les pluges es perllongaran al llarg de tota la setmana. Dimarts, 7 de febrer, començarà un període de pluges que no cessarà fins divendres. 

Serà aleshores quan s'obrirà la porta a un nou escenari de treva. Però compte, perquè el fred es queda. La davallada de les temperatures serà d'allò més evident des d'aquest dilluns, 6 de febrer, i conviurem tota la setmana entre 2 i 5 graus per sota del que tocaria en aqueta època de l'any. 

Fort onatge a la costa catalana 

A més a més, cal destacar que Protecció Civil va activar a última hora del diumenge l'alerta per fort onatge. La decisió es va prendre arran de la previsió d'onades que, des d'aquesta nit fins dimecres, poden superar els 2.5 metres a la costa catalana. 

El Servei Meteorològic de Catalunya també pronostica mar de fons de l'est a tot el litoral. El temporal marítim s'incrementarà dilluns al matí sobretot al nord del país i cap a la tarda s'anirà ampliant a la resta de la costa. 

Per això, Protecció Civil demana extremar precaucions i no apropar-se a zones de risc com poden ser espigons i passejos marítims.

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades del món del TEMPS a CATALUNYA al WhatsApp