La batalla pels salaris de milers de treballadors acaba de començar. Tant els sindicats com la patronal dels grans magatzems (ANGED), que compta amb empreses com El Corte Inglés, Ikea o Carrefour ja han començat a lluitar per les seves propostes.
En concret, aquest és el conveni col·lectiu més gran d'Espanya, ja que engloba 260.000 treballadors. Després d'una primera presa de contacte on es van veure postures molt diferents, la batalla no ha fet més que començar.
Aquesta és la pujada de sous proposada d'El Corte Inglés
Després de la primera reunió de la mesa negociadora s'ha percebut un xoc de postures tenint com a base el salari. La proposta d'ANGED es basa en una pujada del 7% en 4 anys.
En aquest exercici, la pujada seria de 2,5%. És a dir, la mateixa que per als funcionaris. La resta del percentatge aniria repartit en els 3 anys següents fins a aconseguir aquest «7% d'increment salarial fix mínim al conveni», com ha indicat en un comunicat la patronal.
Aquesta és la proposta dels sindicats
Els sindicats, per part seva, no estan d'acord amb aquesta proposta. Des del seu punt de vista, a l'altra part de la mesa negociadora, exigeixen una pujada del salari que estigui entre el 18 i el 18,4% per als pròxims 4 anys.
La proposta d'ANGED també recull la possibilitat d'assolir el 10% de pujada sumant la retribució variable. Tot i això, la patronal es compromet a garantir aquest 105 «a través d'una garantia per al cas que no hi hagi retribució variable consolidable».
El nou context socioeconòmic, un repte per al sector
L'associació destaca, per part seva, que entre el 2013 i el 2020 els salaris de les seves empreses van pujar un 5,8% per sobre de l'IPC. Després, «la pandèmia i la guerra d'Ucraïna el 2021 i el 2022 han suposat un repte molt complicat per al sector».
Així mateix, considera necessari adaptar el conveni col·lectiu a les noves lleis. També plantegen la necessitat abordar temes delicats per al sector del comerç, com és l'alt índex d'absentisme.
Segons recullen des d'Efe , les intencions han topat amb un «contundent i categòric rebuig» pels sindicats asseguts a taula. És a dir, Fetico, amb 7 membres; CCOO, amb dues; Valoren, amb dos i la UGT, amb un membre.
Els sindicats consideren que la proposta d'ANGED està allunyada de les pretensions
El sindicat amb més representació a la taula, Fetico, considera en un comunicat publicat després de la reunió amb l'increment «no compensa la realitat de l'IPC en un sol any i està totalment allunyada de la realitat de les vendes d'aquest any».
El mateix sindicat va avançar a la patronal una proposta d'un increment del salari en un 18% en 4 anys. També va proposar un pagament únic del 4,5%, és a dir, 696,61 euros en grups professionals.
Valorian, per part seva, ha comunicat que ANGED està «molt, molt allunyada» de les exigències sindicals. Miguel Benegas, el seu president, va admetre que la pujada «serà el tema nuclear d'aquesta negociació col·lectiva».
Aquest és el sou base objectiu per a dintre de 4 anys
Així mateix, el president de Valorian va indicar que el conveni ha d'incloure pujades del 6% per al 2023 i el 2024, així com del 3,2% per al 2025 i el 2026. És a dir, un 18,4% en 4 anys. Segons el sindicat, aquests increments conformarien un salari base del grup professional de 18.500 euros en 4 anys.
Benegas ha assenyalat que: «Per dignificar la feina al sector s'han de millorar, a més, les jornades, els diumenges i festius, els plans de pensions estatals i sistemes de formació».
Per part seva CCOO ha informat en el comunicat que la seva proposta és d'un salari de 18.000 euros a l'any i una pujada del 18%. A més, rebutja altres propostes d'ANGED.
Entre elles, destaca, «una adaptació de la llei en matèria de contractació per augmentar el contracte eventual a 12 mesos». També «rebaixar el pagament de la Incapacitat Temporal» a causa del problema d'absentisme.
NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp