Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Senyal de rotonda

Les 'rotondes holandeses' arriben a Catalunya aixecant polèmica: consisteix en això

El País Basc, La Rioja i Catalunya han estat les primeres comunitats a instal·lar el nou model

Saps què és una rotonda holandesa? Aquest nou concepte ha arribat per quedar-s'hi. El País Basc, la Rioja i, ara, Catalunya, han estat les primeres comunitats a instal·lar el nou model. Tot i això, sembla que alguns ciutadans no estan gaire satisfets amb el canvi.

Cada cop són més els usuaris que decideixen desplaçar-se amb bicicleta per anar a qualsevol lloc. En aquest sentit, les ciutats s'han vist amb la necessitat d'incrementar els carrils destinats a aquest tipus de transport.

No obstant això, aquestes vies especials moltes vegades es veuen interrompudes en arribar a les rotondes. I és que, a Catalunya, les glorietes estan dissenyades de manera que només són funcionals per als vehicles de motor. Per això, les 'rotondes holandeses' podrien ser la solució per posar punt final al problema, o no.

Què són les 'rotondes holandeses'?

Aquest tipus de rotondes reben el nom d'holandeses per ser molt comuns als Països Baixos, lloc on la bicicleta predomina per sobre dels altres vehicles dins de les zones urbanes. Es tracta d'un model on es té especialment en compte la circulació de ciclistes.

A més de disposar del carril o carrils per als turismes i les motos, aquest tipus de rotondes també inclouen una via extra, entre la vorera i la carretera, reservada per a les bicicletes. Això permet que els usuaris d'aquest transport puguin circular amb total seguretat, ja que es consideren prioritaris.

Rotonda holandesa amb carril per bicis
Les 'rotondes holandeses' inclouen un carril reservat per a ciclistes | Getty Images

L'ordre de prioritat a les glorietes

Aquest model està dissenyat per donar màxima prioritat als usuaris més exposats al perill. Així, doncs, l'ordre lògic de preferència és: vianants, bicicletes i automòbils. Tots els carrils, destinats a cadascun dels tres grups, estan ben delimitats per fomentar més seguretat.

En aquest sentit, abans d'accedir a la rotonda, els conductors hauran de reduir la velocitat i assegurar-se que no hi ha cap ciclista circulant pel carril per poder creuar amb seguretat.

El mateix passarà a l'hora de sortir-ne, moment en què els cotxes hauran de revisar que ho poden fer sense posar en risc els altres usuaris, siguin ciclistes o vianants.

El model, que ja funciona amb normalitat a països com Bèlgica, França, Dinamarca i el Regne Unit, ja s'està començant a instal·lar a Espanya. Tot i això, les noves rotondes no han tingut una bona rebuda per part d'alguns conductors.

Imatge de foment de la mobilitat sostenible amb bicicletes a les flotes municipals
Cada cop són més els usuaris que decideixen desplaçar-se amb bicicleta | Diputació de Barcelona

Les 'rotondes holandeses' desfermen la polèmica a Espanya

La primera ciutat catalana que ha instal·lat una 'rotonda holandesa' ha estat Vilanova i la Geltrú. Tot i l'èxit que han tingut en altres països, aquestes noves glorietes han acabat desfermant la polèmica. Segons sembla, la majoria dels conductors no tenen gaire clara la seva funcionalitat ni l'ordre de preferència establert.

Dos punts bàsics i indispensables perquè siguin efectives. Alhora, alguns ciclistes han denunciat el sistema a través de les xarxes socials, titllant-lo de «perillós» i «contraproduent». Segons els usuaris, és un model mal executat.

Les rotondes: punt d'accidents

Les glorietes són un dels punts en què es registren més accidents de trànsit. Tal com detallen les dades publicades per Automobilistes Europeus Associats (AEA), entre el 2015 i el 2019, s'han produït un total de 45.153 accidents en rotondes, registrant 317 víctimes mortals i 58.581 ferits. Així mateix, el 10% dels sinistres amb víctimes tenen lloc en aquestes interseccions giratòries.

Segons la Direcció General de Trànsit (DGT), la majoria dels sinistres es produeixen pel mal ús que fan els conductors. En aquest sentit, Trànsit ha compartit un article on recull les normes bàsiques que han de tenir en compte els usuaris quan accedeixen a una rotonda.

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp