T'has preguntat per què el cost de la gasolina és tan elevat? Més de la meitat del preu que paguem per litre del combustible no es destina a la primera matèria.
A Catalunya, hi ha fins a tres impostos diferents amagats dins aquest mateix valor. Et detallem l'exagerat 'plus' que paguem els conductors a l'hora d'omplir el dipòsit.
Lluny de millorar, sembla que el problema amb el preu de la gasolina empitjora per moments. Segons les dades publicades pel Butlletí del Petroli de la Comissió Europea, aquest 2023 el preu de la gasolina sense plom 95 s'ha incrementat un 7% respecte fa un any. Per la seva banda, el preu del dièsel ha augmentat un 24%.
No obstant això, aquests alts costos no només es deuen a la inflació causada pel conflicte a Ucraïna. Cal destacar que aquest augment també té relació amb els impostos, que acaben determinant la quantia final. Concretament, el preu del combustible compta amb la càrrega de tres taxes diferents.
Els 3 impostos que paguem a Catalunya per omplir el dipòsit
De cada 50 euros de combustible, la primera matèria equival aproximadament a un 36% del preu final, com recull el Reial Automòbil Club d'Espanya (RACE). És a dir, només 18 euros van destinats directament al producte i els 32 euros restants van a parar al tresor públic.
Aquest valor sobrant es reparteix entre tres impostos: l'impost al valor afegit (IVA), l'impost especial d'hidrocarburs (IEH) i l'impost de vendes minoristes. Això és el que els catalans destinem a cadascuna de les taxes quan omplim el dipòsit.
1. L'IVA
L'impost al valor afegit, més conegut com a IVA, s'aplica a tots els productes i serveis. En el cas del combustible, la taxa és de tipus general (21%), tant a la Península com a les Balears.
Així, suposant que el preu de la gasolina sense plom 95 és d'1,670 euros/litre, del total, uns 0,290 euros es destinen a l'IVA. Amb el dièsel passa exactament el mateix: si el preu del gasoil A és d'1,698 euros/litre, uns 0,295 euros serveixen per pagar l'IVA.
En el cas de les Illes Canàries, el funcionament és una mica diferent, ja que no s'hi aplica l'IVA. D'altra banda, els ciutadans paguen l'impost general indirecte canari (IGIC), que sol ser més reduït. Tot i això, el que s'estalvien en la taxa ho paguen en la matèria primera, que assoleix uns preus més elevats.
2. Impost especial d'hidrocarburs
Una altra de les taxes que repercuteixen en el preu del carburant és l'impost especial als hidrocarburs (IEH). És una contribució instaurada des del 2019 que grava els combustibles en dos grups (general i especial) i es fixa per cada 1.000 litres.
Avui dia, per a la gasolina sense plom 95, destinem 0,472 euros/litre a pagar l'IEH, en el cas del gasoil A, aquest import és de 0,379 euros/litre.
En aquest sentit, tenint en compte tant l'IVA com l'IEH, uns 0,762 euros per litre de benzina sense plom 95 van destinats a impostos. Aquest cost és de 0,379 euros per cada litre de gasoil A.
3. Impost de vendes minoristes
Als dos anteriors, se'ls afegeix un últim impost de vendes minoristes. Aquest equival a les despeses fixes d'organització i distribució, així com al marge brut que arriba a les mans del majorista. Aproximadament, la taxa fixa és del 12% del total, encara que això s'incrementarà segons el percentatge destinat al comerciant.
NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp