Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una persona comptant bitllets de 50

Indignació amb BBVA i CaixaBank: el que pagaran a Hisenda amb el nou impost

Les grans entitats bancàries són les més afectades

Només queden uns dies perquè la banca hagi de posar-se al dia amb Hisenda. El govern espanyol ha implantat un nou impost que afecta les principals entitats bancàries d'Espanya.

En aquest context, durant febrer totes hauran de començar a pagar-ho. Tot i això, cal recordar que cada entitat haurà d'abonar una quantitat diferent. La raó és que el tribut grava el 4,8 % del marge d'interès més les comissions dels resultats del 2022. El que sí que és clar és que totes estan indignades amb els resultats.

Això és el que haurà de pagar CaixaBank

L'entitat bancària que encapçala la llista de les que pagaran més és CaixaBank. Només queden hores perquè presenti els seus resultats anuals, però ja va avançar que la factura seria de prop de 450 milions d'euros.

El banc presidit per José Ignacio Goirigolzarri serà el que més pagui a les arques de l'Estat. A més, aquest és el seu segon accionista més gran, ja que compta amb un 17 % del capital.

Caixabank
CaixaBank pagarà prop de 450 milions d'euros. | Europa Press

Molt de prop el segueix el Banco Santander

La segona entitat que més pagarà serà Banco Santander. Tot i que no ha avançat a quant pujarà la xifra, els analistes han fet els seus propis càlculs. Des de Credit Suisse, per exemple, valoren que la quantitat podria ser de 300 milions d'euros.

La banca també pagarà l'impost el 2024 d'acord amb els resultats del 2023. A més, l'objectiu de l'Executiu és recaptar uns 1.500 milions d'euros cada exercici.

BBVA és la tercera entitat que més pagarà

El tercer banc que més diners haurà de pagar és BBVA. El conseller delegat del grup, Onur Genç, va avançar que la xifra pujaria als 250 milions d'euros. En quart lloc, hi ha Banc Sabadell, que pagarà 170 milions d'euros després dels resultats de l'últim exercici.

Bankinter també ha presentat xifres

Pel que fa a Bankinter, l'entitat també ha presentat els resultats de l'any passat: entre 80 i 100 milions d'euros. Malgrat que l'impost també està dirigit a les entitats mitjanes, només Abanca ha avançat que aquest any pagarà 50 milions d'euros.

El sector bancari està indignat amb l'impost

Tots els bancs afectats pel nou impost del govern d'Espanya han mostrat la indignació. Així mateix, han afirmat que pagaran el que calgui, però que recorreran just l'endemà de fer-ho. Tant les entitats com les patronals estan posant a punt els recursos per portar l'impost als tribunals. Ho faran, a més a més, acompanyades de les companyies del sector energètic, que també s'han vist afectades pel nou impost.

Foto del cartell de BBVA en una oficina bancària.
Les entitats pagaran l'impost, però recorreran davant la justícia. | Europa Press

El president d'Abanca, Juan Carlos Escotet, ha assegurat que: «Recorreran en el moment oportú per considerar-lo clarament anticonstitucional». María Dolores Dancausa, consellera delegada de Bankinter, considera l'impost «injust, arbitrari i confiscatori».

Per part seva, el conseller delegat de Sabadell, César González-Bueno, ha explicat que: «Seguim per sota del cost del capital i la rendibilitat està per sota d'altres sectors, no es justifica». També suporta, com la resta, recórrer l'impost davant la justícia.

Què opinen els bancs més afectats?

Gonzalo Cortázar, CEO de CaixaBank, no creu just que l'impost afecti més algunes entitats, és a dir, a les més grans. Així mateix, ha afirmat que: «No té sentit econòmic».

Onur Genç, de BBVA, assegura que aquest impost a la banca «frenarà el creixement a Espanya». Per part seva, el conseller delegat d'Ibercaja considera «molt probable» que recorrin als tribunals i que la justícia els doni la raó.

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp