Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto de les mans d'una persona gran amb unes monedes d'euro i una cartera.

La pensió de jubilació que ingressen els que es retiren amb 64 anys a Espanya

Aquests són els coeficients reductors que es poden aplicar

Amb l'entrada del nou any, aquest 2023 l'edat de jubilació ha tornat a avançar. Això mateix passa, a més, amb la jubilació anticipada. Així passa des del 2013: cada any l'edat de jubilació es va endarrerint dos mesos.

L'objectiu és arribar als 67 anys en 2027, any en què l'edat de jubilació quedarà, per fi, fixada en aquesta edat. Per aquest motiu, enguany l'edat de jubilació està establerta en 66 anys i 4 mesos per als treballadors que han cotitzat menys de 37 anys i 6 mesos. Per als que han treballat més d'aquest període, l'edat es mantindrà en els 65 anys anteriors. Això, com diem, també comporta canvis relacionats amb la jubilació anticipada, com la dels 64 anys.

Jubilar-se de manera anticipada i voluntària als 64 anys i 4 mesos

L'edat de jubilació anticipada queda fixada en 64 anys i 4 mesos per a les persones que vulguin accedir-hi de forma voluntària. Tal com estableix la Seguretat Social, la jubilació anticipada voluntària ha de ser, com a màxim, dos anys inferior a l'edat ordinària.

Imatge de les mans d'un jubilat amb bastó
Augmenta l'edat de jubilació ordinària voluntària als 64 anys i 4 mesos. | PIXABAY

Requisits d'edat

L'edat de 64 anys i 4 mesos queda establerta per a aquells que tinguin menys de 37 anys i 9 mesos cotitzats. No obstant això, serà possible accedir-hi a partir dels 63 anys en el cas d'haver cotitzat per sobre d'aquest període.

D'altra banda, també cal destacar que és possible accedir a la jubilació anticipada involuntària a partir dels 62 anys i 4 mesos. Per això, el treballador ha d'haver cotitzat un mínim de 37 anys i 9 mesos.

Requisits econòmics

Així mateix, l'import de la pensió ha de ser superior a la quantia de la pensió mínima que correspondria al treballador per la seva situació familiar si complís els 65 anys.

Canvis amb la reforma de les pensions

Una de les novetats recollides dins de la reforma de les pensions sobre la jubilació anticipada voluntària està relacionada amb els coeficients reductors. Actualment, aquests són mensuals. És a dir, la Seguretat Social reduirà l'import de la pensió d'acord amb el nombre de mesos que s'anticipi la retirada laboral. Així mateix, les penalitzacions s'aplicaran sobre la quantia de la pensió, no sobre la base reguladora, cosa que sí que succeïa abans de la reforma.

Foto d'uns bitllets de cinquanta euros sortint d'un caixer.
La pensió pot variar segons els mesos que avancis la jubilació. | Getty Images

Penalitzacions per jubilació anticipada voluntària el 2023

Un cop vist tot això, els treballadors que es vulguin retirar i jubilar de manera anticipada i voluntària a Espanya han de saber que s'enfronten a penalitzacions. La quantia final serà la que quedi després d'haver aplicat els coeficients reductors pertinents. Així, la pensió pot disminuir entre un 21 % i un 3,26 %. Això canviarà segons si s'avança 24 mesos o, per contra, només un.

Per conèixer la particularitat de cada cas, a la pàgina web de la Seguretat Social, l'organisme compta amb un simulador de jubilació que pot resultar molt útil.

El govern espanyol té com a objectiu garantir les pensions

A més, només es podrà avançar la jubilació després d'haver fet diversos estudis. Aquests es basen en la incidència en els processos d'incapacitat laboral, els requeriments físics per desenvolupar l'activitat a partir de certa edat i altres aspectes fonamentals.

L'últim objectiu d'aquests estudis, requisits i condicions es basa a poder assegurar la sostenibilitat de les pensions en el temps. La raó és que vivim un moment de crisi en què puja el nombre de pensionistes en comparació dels treballadors. Per això, les mesures de l'Executiu intenten garantir que el sistema pugui lluitar contra l'envelliment poblacional sense permetre que la gent gran vegi reduït el seu poder adquisitiu.

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp