L'exprimer ministre italià Silvio Berlusconi ha mort als 86 anys fa unes hores a l'hospital San Raffaele de Milà. Des de fa temps arrossegava una leucèmia que el va obligar a ingressar d'urgència al centre sanitari divendres passat. Per a molts és una malaltia una mica desconeguda, però cada any es registren a Espanya més de 4.000 casos.
Ningú està fora de perill de patir una patologia d'aquestes característiques. De fet, es presenta com un dels càncers més freqüents entre la població infantil i juvenil. Malgrat totes les investigacions que s'han fet durant els darrers temps, la ciència encara no ha estat capaç de desxifrar-ne l'origen.
No obstant això, sí que hi ha constància dels símptomes que presenta la leucèmia. Aquesta informació suposa un gran avantatge, ja que hi haurà més possibilitats de tractar-la quan es detecti de forma primerenca. Com passa amb qualsevol tipus de malaltia, com més aviat ens posem a les mans dels metges, més possibilitats hi haurà de recuperar-se.
Aquest càncer sorgeix quan els glòbuls vermells que hi ha a la sang de les persones s'acaben convertint en cèl·lules malignes. Els investigadors han diagnosticat fins a quatre subvariants de leucèmia: leucèmia limfocítica aguda, mieloide aguda, limfocítica crònica i mieloide crònica.
Els 4 símptomes més freqüents de la leucèmia
Caldrà prestar molta atenció als senyals que desprengui el nostre cos. De vegades hi ha la possibilitat que ens equivoquem i no concedim la transcendència que en realitat tenen. En el moment en què aquestes cèl·lules malignes s'infiltren a la medul·la òssia és quan comencen a sorgir els primers símptomes.
El primer sol ser el dolor articular, que es presenta com el més freqüent. Les persones que el pateixen notaran molèsties als ossos. Amb el temps s'anirà intensificant aquest malestar fins al punt de crear dificultats a l'hora de desplaçar-se. Per tant, caldrà parar molta atenció a les primeres sensacions que experimentem.
Un segon símptoma et resultarà més visible: l'aparició de taques petites a la pell que tindran un to rosat. Està motivat per la disminució del nivell de plaquetes a la sang.
En tercer i quart lloc, hi ha símptomes com febre i el cansament. A simple vista es vinculen a malalties comunes com poden ser la grip o un virus i tractem de medicar-nos amb ibuprofèn o paracetamol per reduir el malestar. Tanmateix, aquest tipus de símptomes resulten molt enganyosos. Principalment, perquè no se li concedeix la rellevància que en realitat té la leucèmia, per la qual cosa ens confon. Per obtenir un diagnòstic diferencial i descartar possibles malalties cal vigilar-los.
És probable que, si acudeixes al metge amb febre i malestar, no et prestaran l'atenció adequada. Et recomanarien repòs i prendre una sèrie de fàrmacs. Per això cal que facis un control més exhaustiu. Si al cap d'uns dies continuen aquests símptomes tan comuns, caldria posar-se a les mans d'un facultatiu. El professional de capçalera s'encarregarà de derivar-te a l'especialista si nota alguna cosa sospitosa.
Com afecta la leucèmia a la gent gran?
Encara que la leucèmia és un tipus de càncer que afecta sobretot la població més jove, els adults tampoc són completament immunes. Sol aparèixer sobretot en aquells que tenen entre 60 i 75 anys. Si escau, la més comuna serà la mieloide aguda.
El tractament variarà en funció del pacient i del seu estat, però el més normal és recórrer a la quimioteràpia intensiva, recull el diari El Día. En les situacions més greus, l'alternativa seria fer un trasplantament de medul·la òssia.