Els 5 canvis clau en les pensions aquest pròxim 2021 a Espanya

El Govern retarda l'edat de jubilació i canvia l'indicador de la revalorització de les pensions

Imatge d'una mà d'una persona gran i diverses monedes d'euro
Els pensionistes patiran canvis en les seves pensions aquest 2021 | Pixabay

Després de rebre el vistiplau del Congrés, el pla de reforma de les pensions del govern de Pedro Sánchez ja està en marxa. Ara falta per definir les mesures concretes, però l'objectiu principal és aconseguir la sostenibilitat del sistema públic de pensions en plena crisi. És per això que el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, ha plantejat un seguit de propostes.

El 19 de novembre es van aprovar les recomanacions del Pacte de Toledo, que marquen el camí de les reformes que el govern haurà d'anar implementant amb els nous pressupostos generals de l'Estat. Les recomanacions inclouen el retard en l'edat de jubilació, el canvi de l'indicador per a la revaloració de les pensions, càstigs per a la jubilació anticipada i premis per al retard de l'edat efectiva de jubilació. Aquestes són les principals mesures que el govern aplicarà o vol posar en marxa el 2021.

Retard en l'edat de jubilació

A partir del 2021 l'edat de jubilació s'allarga fins als seixanta-sis anys per a les persones que hagin treballat menys de trenta-set anys i tres mesos. Per jubilar-se amb seixanta-cinc anys cal haver superat aquest període de cotització. En els anys successius anirà augmentant el període. L'objectiu és arribar a l'any 2027 amb un mínim de trenta-vuit anys i sis mesos cotitzats.Amb aquesta mesura, el govern pretén acostar l'edat efectiva de jubilació a l'edat legal. Actualment, la mitjana de la jubilació a Espanya és de 64,6 anys, un any abans de l'estipulat per la llei. Així doncs, es preveu endurir les jubilacions anticipades i oferir incentius per a les persones que retardin la seva edat de jubilació.

Càstigs a la jubilació anticipada

La idea del govern és establir penalitzacions per als treballadors que de forma voluntària anticipin la jubilació. Jubilar-se abans del que marca la llei comportarà una rebaixa en la nòmina, però la quantitat encara no està estipulada i dependrà, en tot cas, del període de cotització i els anys d'anticipació.

El mateix a l'inrevés. Els treballadors que retardin l'edat de jubilació rebran una compensació de la Seguretat Social. El govern estudia la possibilitat d'oferir un 4% de bonificació per cada any retardat, o l'adjudicació d'una quantitat un cop es produeixi la jubilació, o ambdues combinades.

Ampliació del temps de càlcul

El ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, vol allargar el període de càlcul de la jubilació de vint-i-cinc a trenta-cinc anys. Una mesura que, segons els tècnics fiscals, suposaria una rebaixa de 168 euros anuals de mitjana per jubilat.

La viceministra econòmica, Nadia Calviño, ha confirmat que segueixen negociant amb els agents socials per poder aplicar aquesta mesura. Es tracta d'una mesura que a la pràctica pot restar poder adquisitiu als pensionistes perquè el fet d'allargar el període de càlcul obliga a agafar els primers anys, en què les cotitzacions solen ser més baixes.

Nou indicador de càlcul

L'any 2021 també s'aplicarà un nou indicador per revalorar les pensions: l'IPC (Índex de Preus al Consum). Fins ara s'utilitzava un polèmic indicador creat pel Partit Popular que suposava una mínima pujada del 0,25%. A partir d'ara es calcularan les pensions en relació amb la pujada o la baixada dels preus.

Aquest any vinent, les pensions pujaran un 0,9%, però els jubilats es quedaran sense la paga, la compensació que el govern preveu en cas que els preus no pugin com estava calculat. És el cas del 2020, en què els preus s'han enfonsat a causa de la Covid-19.

Frenar la jubilació parcial

L'any 2021 també canviaran els requisits per accedir a la jubilació parcial, és a dir, cobrar una prestació tenint al mateix temps un treball a temps parcial. En aquest cas, es retarda fins als seixanta-dos anys i s'endureix l'accés: només podran accedir a aquesta modalitat els majors de seixanta-dos anys que hagin cotitzat com a mínim trenta-cinc anys i tres mesos. També s'allarga fins als seixanta-tres l'accés a la jubilació parcial per a treballadors amb trenta-tres anys cotitzats.


Comentaris

envia el comentari