YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Els 5 efectes secundaris de la vacuna que tu mateix podries patir

Els símptomes poden durar diverses hores

Imatge d'un vial de vacuna contra la Covid-19 amb una bandera d'Europa com a fons
Els símptomes poden durar diverses hores | Catalunya Diari


El Regne Unit ja ha començat amb la campanya de vacunació del coronavirus i la resta d'Europa es prepara per fer-ho. Entre aquests països hi ha Espanya, que es preveu començar al gener amb la primera fase de vacunació, tot i la desconfiança que hi ha entre la població pels efectes que puguin provocar aquestes vacunes.

Gairebé tots els voluntaris han patit efectes secundaris

Molts espanyols es pregunten què passa després de posar-te la vacuna. Els voluntaris que han participat en els assajos de les diferents vacunes contra el coronavirus parlen d'efectes secundaris semblants als de la grip.

Miquel Fernández, el primer espanyol a provar la vacuna de Pfizer, descriu «malestar general, mal de cap i febre» l'endemà de posar-se la vacuna. Segons els voluntaris, els símptomes apareixen poc després de la punxada i desapareixen en poc temps. L'espanyol explica que primer van ser símptomes lleus i «després es van disparar» durant unes cinc hores. 

Un voluntari de la vacuna Moderna, Luke Hutchinson, descriu inflor al braç «fins a aconseguir la grandària d'un ou de gallina», seguit de dolors musculars i ossis, i pujada de febre fins a gairebé 39 graus. Segons el seu testimoni, va estar «tota la nit assegut al costat del telèfon per si havia de trucar a urgències».

L'espanyol relata que «la zona de la punxada es va inflamar bastant i no podia gairebé moure el braç», encara que «va ser només una nit, l'endemà em vaig aixecar sense febre, cansat, però molt millor».

Els experts reconeixen que els símptomes poden augmentar després de la segona punxada, i això significa que la vacuna està funcionant. Segons Drew Weissman, immunòleg de la Universitat de Pennsilvània que va treballar en el desenvolupament de les vacunes de Pfizer i Moderna, «la resposta a la primera dosi va ser molt bona i ara s'estan veient els efectes».

Un altre voluntari de Moderna, Iàsser Batalvi, parla de «rigidesa en el braç» després de rebre la punxada i, després de la segona dosi, «febre lleu, fatiga i calfreds». Glenn Deshields, per la seva banda, el descriu com «tenir una forta ressaca», i Carrie, voluntària dels assajos de Pfizer, com «tenir una grip». Ara bé, cap d'ells sap si va rebre la vacuna o el placebo.

Els resultats indiquen que les vacunes de Pfizer i Moderna produeixen efectes secundaris, però que la majoria de la població no tindria símptomes greus. A més, els efectes secundaris tan sols duren entre 24 i 48 hores, segons els experts.

Amb tot això, per tant, les persones vacunades podrien patir, durant les primeres hores i per un temps limitat, algun d'aquests 5 símptomes:

  • Dolor i inflor al braç
  • Dolor muscular i ossi (malestar general)
  • febre
  • Mal de cap
  • Fatiga

Els efectes secundaris de Pfizer

L'Agència Europea del Medicament (EMA) preveu l'autorització de Pfizer i BioNTech per al 28 de desembre, i les primeres dosis podrien arribar a Espanya després de Reis. Segons els resultats, té un 95% d'eficàcia i fa efecte deu dies després de la primera punxada. Però també produeix diversos efectes adversos.

Perquè la vacuna compleixi amb la seva funció, cal administrar dues dosis amb una separació d'entre 21 i 28 dies. La primera dosi ofereix protecció, però la important és la segona dosi, que actua de reforç i activa en el sistema immunitari cèl·lules de memòria de llarga durada.

La vacuna de Pfizer ha registrat reaccions adverses lleus i a curt termini. Sobretot dolor i enrogiment a la zona on s'aplica, malestar similar al d'un refredat lleu, fatiga i mal de cap. Els símptomes se solen manifestar més en persones majors de cinquanta-cinc anys i amb l'administració de la segona dosi.

César Hernández, cap de departament de medicaments d'ús humà de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), assegura que això «passa amb totes les vacunes que requereixen dues dosis, perquè el sistema immunitari està més preparat en rebre la segona i respon dràsticament».

Antoni Trilla, de l'Hospital Clínic de Barcelona, detalla que la majoria dels símptomes es produeixen els dos primers mesos i que, més enllà d'aquests dos mesos, són efectes adversos infreqüents. «A més, després d'aprovar-se, es realitza una vigilància farmacològica durant anys per detectar possibles conseqüències extraordinàries que només es detecten quan s'han vacunat milions de persones, per la seva baixa freqüència».


Comentaris

envia el comentari