Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge del document de la Declaració de la Renda

Els 5 errors a la Declaració de la Renda que et poden sortir cars: fins a 30.000 euros

No presentar la declaració o fer-ho fora de temps, incompleta i amb errors, són les infraccions més comunes

L'11 d'abril es va obrir el termini per presentar la Declaració de la Renda. Aquest tràmit, al qual estan obligats milions de contribuents a Espanya, és per a molts un mal de queixal. No només perquè puguis haver de tornar diners a Hisenda, sinó també per la tediosa tasca d'omplir l'esborrany.

Si ets un treballador per compte propi o d'altri o pensionista i vas cobrar més de 22.000 € el 2022, has de presentar la declaració. També si vas tenir dos pagadors, amb ingressos superiors a 15.000 €. I molt de compte, perquè algunes prestacions i ajudes també tributen.

Per complir les teves obligacions amb el fisc, has d'emplenar un complex esborrany ple de dades i caselles. És important fixar-se bé perquè qualsevol mínim error pot comportar una sanció per part de l'Agència Tributària. Aquests són els 5 errors més freqüents que et poden sortir molt cars.

5 errors a la Declaració: de 100 € a 30.000 €

No presentar la declaració o fer-ho fora de temps, equivocar-te a les deduccions o deixar-te dades són motiu recurrent de sanció. Les multes poden anar des dels 100 € fins als 30.000 €, segons la gravetat. Aquests són els errors pels quals l'Agència Tributària et pot posar una sanció.

Muntatge amb la foto d'una oficina i amb la d'un ordinador
Ja pots presentar l'esborrany de la Declaració de 2022. | Catalunya Diari

1. Presentar la declaració fora de termini

El termini per presentar la Declaració de la Renda 2022 va començar l'11 d'abril i s'acaba el 30 de juny de 2023. Si tens l'obligació de fer-la, però no la presentes dins el termini, Hisenda et posarà una sanció. La multa depèn de si et surt a tornar o a pagar, i el temps que triguis a solucionar l'error.

  • Si et surt a tornar: si t'adones tu mateix de l'error, tindràs una multa de 100 €. Si és Hisenda qui se n'adona, la multa puja a 200 €.
  • Si et surt a pagar: si la presentes abans dels tres mesos des de la finalització del termini, el recàrrec serà del 5 %. Si el lliures entre tres i sis mesos després, el recàrrec és del 10 %. Dels sis als dotze mesos, un 15 % i un 20 % més interessos de demora si ha passat més d'un any.

2. Declaració incompleta o amb errors

A la declaració de la renda has de fer constar qualsevol canvi en la teva situació personal rellevant per a Hisenda. Per exemple, si has canviat el domicili fiscal i no ho has notificat, la sanció serà de 100 €. A més, si a l'esborrany hi ha dades errònies i no les modifiques, tindràs una multa de 150 €.

Oblidar-te de l'atur o altres ajudes que tributen és un dels errors més freqüents a l'hora de fer la declaració. Igualment, també són errors no incloure la segona residència o fer la declaració amb el teu fill quan ell la fa pel seu compte. Tot i que els errors més freqüents tenen a veure amb les deduccions.

Fot d'una lupa sobre uns bitllets i una calculadora
Hisenda posa la lupa sobre qualsevol error mínim a la Declaració. | Canva

3. Deduccions errònies

Les deduccions són despeses que pots descomptar dels ingressos bruts perquè la declaració sigui més favorable. Es tracta de despeses previstes a la normativa de l'Agència Tributària. Però compte, perquè aplicar deduccions no contemplades pot ser motiu d'una sanció greu.

Les deduccions incloses de manera incorrecta per obtenir un resultat més favorable són objecte de multa per part d'Hisenda. Les infraccions greus poden comportar una sanció del 15 % de la quantitat que s'ha de pagar. A més, si s'hi inclouen dades errònies o s'ometen dades, es posa una multa de 300 €.

4. Presentar documents falsos

Si proporciones documents falsos, com ara factures o justificants, perquè el resultat de la declaració sigui més favorable, pots rebre una bona multa. Si pretenies obtenir un benefici superior a 3.000 €, la sanció és entre el 50 % i el 100 % de l'import. És una de les infraccions més greus.

5. Fraus

Intentar enganyar Hisenda té el seu risc, ja que és considerada la infracció més greu a l'hora de presentar la declaració. Utilitzar mètodes fraudulents comporta una falta molt greu i una sanció fins al 150 %. A més de la sanció econòmica, es poden aplicar mesures com ara la suspensió d'ajudes.

Les multes per frau més elevades estan reservades per als fraus milionaris i varien en funció de si la infracció és greu o molt greu. Per a infraccions greus, s'apliquen multes superiors als 30.000 €. En cas d'infraccions molt greus, la sanció és de més de 300.000 €.

Hisenda recaptarà 5.000 milions més

Segons els càlculs, Hisenda recaptarà aquest any amb la declaració de la renda 5.000 milions d'euros més que la campanya anterior. Enguany s'han aprovat moltes novetats fiscals. Algunes entren en vigor en aquesta declaració, però d'altres no s'aplicaran fins a l'any que ve.

La pujada del 8,5 % de les pensions i ajudes contributives i del 15 % en les no contributives va entrar en vigor l'1 de gener de 2023. La declaració que es presenta ara és referent a l'exercici de 2022. Per tant, l'augment de l'IRPF en aquests casos no es declararà fins a l'any que ve.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!