Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Diners en un caixer automàtic

El nou SMS amb què volen estafar la clientela de 2 bancs molt coneguts

Amb un simple missatge, et poden treure tots els diners del banc

No ens cansem de repetir-ho: molt de compte amb els missatges sospitosos que t'arriben al mòbil. Novament, l'Oficina de Seguretat de l'Internauta (OSI) ha alertat de la nova estafa amb què podrien robar-te els diners del teu compte bancari. I aquesta vegada, l'estafa va adreçada especialment als clients de dos coneguts bancs.

De nou, els ciberdelinqüents han fet servir l'aplicació de missatgeria mòbil SMS per dur a terme el frau. Aquesta pràctica, també coneguda com a 'Smishing', és una de les més emprades per aquest tipus de grups criminals. En totes les versions, l'operació sempre acaba sent la mateixa: suplanten la identitat d'un organisme oficial per robar diners a les víctimes.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Què és el 'Smishing'?

Potser la paraula 'Smishing' ja et resulti familiar, ja que hem parlat d'aquest terme diverses vegades. Com hem esmentat, fa referència a una de les tècniques d'estafa més utilitzades per part dels ciberdelinqüents.

Consisteix en l'enviament de missatges fraudulents mitjançant SMS, fent-se passar per una entitat, un organisme o una empresa coneguda. D'aquesta manera, els estafadors aconsegueixen guanyar-se la confiança de les víctimes per, posteriorment, demanar-los les credencials bancàries.

Detall d'unes mans fent servir un mòbil
El 'Smishing' és una tècnica molt habitual entre els ciberdelinqüents | Arxiu

La nova estafa amb què podrien treure't tots els diners del banc

A tot això, les entitats financeres han esdevingut un dels blancs més fàcils per als estafadors. Usurpant la seva identitat, aprofiten qualsevol excusa per aconseguir les dades privades dels seus clients. En aquesta ocasió, els afectats han estat els usuaris de dos reconeguts bancs: Bankinter i Targobank.

L'OSI ha estat qui ha llançat la veu d'alarma a través de les xarxes socials. I tal com detalla l'organització, els ciberdelinqüents han enviat un SMS a les víctimes, fent-se passar per aquestes entitats i insinuant un pagament no autoritzat des dels comptes propis.

Si us arriba un missatge com aquest, ni cas

Segons recull l'OSI, el missatge fraudulent informa al client que s'ha fet un pagament d'un import superior als 1.000 euros des del seu compte bancari. Així mateix, se l'avisa que, en cas de no ser autoritzat, el pot denegar accedint a l'enllaç que s'inclou a l'SMS.

El que pretenen amb aquest missatge és que la víctima s'alarmi i actuï impulsivament seguint les instruccions que se li indiquen. Ara bé, l'última cosa que has de fer en aquests casos és entrar en aquest enllaç.

Un cop hi prems, se't redirigirà a una pàgina web falsa que simula els portals oficials de les dues entitats afectades. Només caldrà introduir les credencials i dades d'inici de sessió sol·licitades perquè els ciberdelinqüents passin a tenir accés al vostre compte bancari.

Com he d'actuar si he rebut el SMS?

Tot i que aquestes estafes solen ser fàcils de detectar, de vegades els nervis poden jugar-nos males passades. Es tracta d'un fet que els estafadors coneixen molt bé, per això, acostumen a fer servir missatges alarmants i urgents. En aquest sentit, l'OSI ha compartit una sèrie de recomanacions que poden ajudar en cas d'haver rebut un SMS d'aquest tipus.

En primer lloc, és important que després de rebre un missatge amb les característiques indicades, ho ignoris. «Si no heu proporcionat les vostres credencials d'accés, bloquegeu i suprimiu l'SMS de la safata», recomana l'OSI.

En cas contrari, si heu facilitat les vostres dades personals i privades mitjançant l'enllaç fraudulent, la situació canvia. En aquest cas, hauràs de posar-te en contacte amb la teva entitat bancària com més aviat millor per explicar-li la situació.

Així mateix, l'OSI també aconsella canviar les credencials d'accés al compte, revisar els moviments que s'hi facin i recopilar totes les proves possibles per presentar-les com a evidència, en cas que sigui necessària l'aplicació d'una denúncia.