Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una sortida de sol al Delta de l'Ebre

Calorada important aquest cap de setmana que acabarà amb una tongada de ruixats

Els termòmetres tornaran a assolir o superar lleugerament els 40º a punts de l’interior dissabte, el dia més càlid. Dilluns arribaran xàfecs que faran baixar clarament les TºC

No en sortim d’una que n’entrem a una altra. La forta calor torna a treure el nas a Catalunya tan sols uns dies després de la històrica onada de calor que fa polvoritzar desenes de rècords. En aquest cas, però, no serà ni tan intensa ni tan persistent, ja que, després d’un dijous en què els termòmetres ja han pujat, aquest divendres la calorada s’intensificarà i tocarà sostre el cap de setmana, amb la previsió que entre dilluns i dimarts una tongada de ruixats obri la porta a una clara refrescada.  No obstant, on menys es notarà l’ascens aquests dies serà a la costa.

Ja aquest divendres es poden assolir els 40º a Ponent i, localment, en algun punt de l’interior, especialment de Girona. De fet, es començarà a tirar a sobre de Catalunya la nova massa d’aire molt càlid provinent del nord d’Àfrica amb vent del sud que bufarà molt reescalfat a totes les comarques gironines, on es dispararan els termòmetres amb màximes entre 34º i 39º, valors que es repetiran a Ponent i al Prepirineu de Lleida. A la resta, s’esperen entre 32º i 37º, més baixes a la costa, on la xafogor serà intensa i la nit serà de mal dormir. El sol dominarà arreu sense xàfecs de tarda al Pirineu i hi haurà pols en suspensió.

Ambient tòrrid arreu que es tradueix en l’activació de moltes alertes per calor extrema a tot l’interior i a les comarques de Girona, amb alerta taronja a l’Alt i Baix Empordà, Pla de l’Estany, Gironès, Noguera i Segrià, tal i com es mostra en el mapa d’alertes del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC): 

De cara a dissabte, arriba el pic de la calorada amb la majoria de màximes entre els 35º i 40º a tot l’interior, localment per sobre a Ponent.  Les alertes per calor extrema s’estenen i empitjoren. De fet, l’ascens serà més marcat a la vall de l’Ebre, mentre que a la costa la majoria de màximes es mouran entre els 27º i 32º amb molta xafogor. Al prelitoral, la majoria de valors seran de 32º a 37º. Les temperatures baixaran clarament al nord-est, on afluixarà el vent reescalfat.

Diumenge es mantindrà la calor tòrrida, però ja baixaran entre un i dos graus les temperatures màximes, a l’espera que entre dilluns i dimarts arribi una tongada de ruixats i tempestes  que cauran sobretot a l’interior i al Pirineu i que portarà una marcada refrescada general amb valors normals per l’època com feia dies que no teníem. D’aquesta manera, posarem punt final a una ratxa de molts dies de calor excepcional a tot Catalunya. De moment, aquest dijous els termòmetres han pujat clarament al nord de Catalunya degut a l’absència de les tempestes dels últims dies que van refrescar l’ambient. En alguns punts, l’ascens ha arribat a ser de quasi 20 graus d’una tarda per l’altra:

Nits de molt mal dormir i risc elevat d’incendis

Les nits seran de molt mal dormir a la costa amb una marcada xafogor, però aquestes nits tropicals s’estendran a gran part del territori  fora del Pirineu amb moltes mínimes entre els 20º i 25º, sobretot entre divendres al vespre i diumenge. A més, l’entrada de vent del sud que bufarà moderat a la tarda i les altíssimes temperatures fan preveure un alt risc d’incendis de cara al cap de setmana, raó per la qual es fa una crida a la precaució.

Alguns ruixats de tarda aquest cap de setmana

Pel que fa a l’estat del cel, no es descarta algun núvol baix a punts de la costa a primeres i últimes hores, però el sol dominarà arreu. Tan sols hi haurà algunes nuvolades de tarda que aniran a més. Dissabte arribaran algunes tamborinades per les Terres de l’Ebre que poden arribar desgastades a altres punts de Tarragona, sense descartar-ne també algunes de febles i aïllades al Pirineu i Ponent.

De cara a diumenge, aquests ruixats de tarda es faran més presents al Pirineu i a l’interior del nord-est, on no es descarta alguna tempesta localment forta fruit de la mateixa calor. Els núvols alts i prims es faran més presents arreu i, localment, poden enterbolir el cel. Serà el preludi del canvi de temps que arribarà entre dilluns i dimarts  i que canviarà radicalment el panorama meteorològic.

També et pot interessar...