Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Sant Pancraç

Els 5 rituals perquè el pròxim 22 de desembre et toqui 'El Gordo'

Hi ha supersticions per a tots els gustos, des de Sant Pancraç fins a fregar el dècim de loteria

Ja queda menys d'un mes perquè el bombo de la Loteria de Nadal torni a girar i a repartir sort, il·lusió i molts milions. El 22 de desembre se celebra el Sorteig Extraordinari de la Loteria de Nadal. Milions d'espanyols somien que aquest any sí, per fi, els toqui 'El Gordo'.

Aquest any es posaran en joc 2.500 milions d'euros en premis, i s'espera una altra vegada una participació rècord. Aquest sorteig ha esdevingut una cita imperdible al nostre país, el més esperat durant tot l'any. Es coneix com el sorteig de la il·lusió, i està envoltat de mística i de superstició.

Els espanyols fa setmanes que fan cua a les administracions per comprar els seus dècims de loteria. És impossible saber on caurà 'El Gordo' aquest any, però moltes persones segueixen una sèrie de trucs i rituals per atraure la sort. Res no garanteix el seu èxit, però són tradicions centenàries.

Un ritual que mai falta: Sant Pancraç

Aquesta superstició és molt antiga a les cases d'Espanya i no es limita només al sorteig de la loteria de Nadal. Des de sempre, s'ha cregut que Sant Pancraç atrau la sort, i per això és present a moltes llars. Però, compte, perquè no val comprar-lo, ja que ha de ser un regal.

Sant Pancraç
Sant Pancraç, un clàssic que mai falta | Catalunya Diari

Per augmentar la seva atracció de la fortuna convé tenir a prop del sant un grapat de julivert o de monedes. Sant Pancraç va ser un sant romà que va morir decapitat quan només tenia quinze anys. Es desconeix quin és l'origen i la font de la seva sort, però és un dels rituals més repetits al Sorteig de Nadal.

Un altre ritual amb dues versions

Hi ha un altre ritual que mai  falla quan s'acosta el 22 de desembre. Es tracta del truc de fregar el dècim, que és molt utilitzat pels espanyols i a més hi ha dues versions diferents. Una versió diu que has de fregar el dècim sobre la panxa d'una embarassada per atraure la sort.

Una altra diu que has de passar el dècim pel gep d'un geperut. De fet, no hi ha dades sobre quina d'aquestes versions és la correcta ni demostració que funcioni. Però, com tots aquests tipus de rituals, la sola creença en ells és suficient per posar-los en pràctica.

Una pedra preciosa

Quan es tracta de la superstició, entrem al terreny de l'esoterisme, i hi ha un truc que segueixen moltes persones. Es tracta de la invocació de la sort a través de l'energia i, especialment, a través de pedres precioses. El quars és la pedra més poderosa per atraure la sort per al Sorteig del 22 de desembre.

Per atraure la sort s'aconsella ficar el dècim al congelador al costat de la pedra de quars, durant el mateix cicle lunar del dia del sorteig. És a dir, 28 dies abans, o 56 i així successivament. Només has de treure el dècim quan el sorteig hagi acabat i comprovar si ha funcionat.

Res de regals

Una superstició que potser alguns desconeixeran és que els dècims mai no es regalen. Segons aquesta tradició, hi ha la creença que un dècim regalat mai no resulta premiat, una teoria fàcil de desmuntar, ja que hi ha diversos exemples de persones que han guanyat amb dècims regalats.

Loteria
Regalar un dècim de Nadal porta mala sort | EUROPA PRESS

Però, tot i això, es manté al llarg dels anys la creença que mai no s'han de regalar els dècims perquè porta mala sort. El que sí que és cert és que cada vegada més persones juguen a la loteria compartint dècims. De moment, però, aquesta creença no diu res sobre compartir el desè.

Supersticions per a tots els gustos

Hi ha supersticions per a tots els gustos per afrontar el sorteig de la loteria de Nadal. Per invocar la sort n'hi  ha que porten una moneda d'or a la butxaca durant un mes abans del sorteig. D'altres es posen una agulla a la roba durant un mes abans, esperant que la cosa funcioni.

També hi ha somnis premonitoris, i es creu que somiar amb un toro durant la vigília del sorteig és un senyal que guanyaràs. Res d'això està demostrat, però forma part dels simpàtics rituals que envolten aquest sorteig. Per això es diu el sorteig de la màgia i de la il·lusió, que dona la benvinguda al Nadal.